PRVO IZDANJE SREMČEVOG ROMANA U MUZEJU KNJIGE: Darodavac poklonio "Pop Ćiru i pop Spiru" s kraja 19. veka (FOTO)

V. C. S.

23. 10. 2020. u 15:36

PRVO izdanje romana "Pop Ćira i pop Spira" Stevana Sremca, iz 1898. godine, i jedno staro izdanje "Nečiste krvi" Borisava Stankovića, iz 1910. godine, stigla su, uz još neka izdanja, u Udruženje građana za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", od jednog darodavca iz Beograda.

Foto: Adligat

Knjige su doputovale u specijalnim kutijama, koje je izradio poznati primenjeni umetnik Aleksandar Ćeklić, i naći će se na policama "Adligatovog" Muzeja srpske književnosti i Muzeja knjige, na Banjici.

Ova dela ne samo da su obeležila domaću književnost, već su izuzetno retka, a naročito "Pop Ćira i Pop Spira", kaže Viktor Lazić, prvi čovek "Adligata":

- Sremčev roman je izlazio u nastavcima u "Brankovom kolu", a zatim je izdat i kao knjiga, u Sremskim Karlovcima. U pitanju je bukvalno onovremeni "bestseler". Knjiga je toliko čitana, premetana iz ruke u ruku, pozjamljivana komšijama, rodbini i prijateljima, a povez nije bio naročito kvalitetan, pa je danas jako retko naći primerak iz tog prvog izdanja koji ima sve strane. Toliko je retko da ga antikvari, ukoliko imaju sreće, vide jedanput u pola veka!

BAL U ELEMIRU

POP ĆIRA I POP SPIRA baziran je na Sremčevom šaljivom spevu, koji je autor ostavio u rukopisu, "Bal u Elemiru". Prva, kraća verzija romana, koja je samo delimično sačuvana, objavljena je 1894. godine, u listu "Budućnost", a druga, definitivna, 1898. godine, u "Brankovom kolu".

Upravo takav je ovaj primerak pristigao u Adligat.

- U "Adligatu" se nalazi i prva definitivna verzija ovog romana objavljena u časopisu "Brankovo kolo", ali je časopis relativno često čuvan, pa ne predstavlja retkost kao sama knjiga - kaže Lazić.

U osnovi jednog od najpopularnijih Sremčevih romana je anegdota o svađi i tuči dvojice popova, koju je piscu ispričao njegov ujak Jovan Đorđević, književnik i osnivač novosadskog Srpskog narodnog pozorišta. Zanimljivo je i da je prvi film u boji u istoriji jugoslovenske kinematografije upravo "Pop Ćira" iz 1957, u režiji Soje Jovanović.

Što se tiče "Nečiste krvi", nju je izdao sam autor, kaže Lazić, a štampana je u "Novoj štampariji Davidović".

Pogledajte više