TRI IZLOŽBE OBELEŽILE JUBILEJ: U Leskovcu otvoren 10. Samit fotografa bivše Jugoslavije

I.Mitić

09. 10. 2020. u 19:10

DESETOGODIŠNjICU održavanja Samita fotografa nekadašnje Jugoslavije „Foto klub Leskovac“ i Leskovački kulturni centar (LKC) obeležili su otvaranjem tri izložbe fotografija i tako održale kontinuitet ove manifestacije, koja je pre virusa korona, svake godine u gradu na Veternici okupljala nekoliko desetina fotografa iz celog regiona.

Foto: Klub Leskovac

U galerijima LKC otvorena je izložba „Ljudi i događaji“, nastala na prošlodišnjem samitu, potom izložba fotografija klubova i nacionalnih foto saveza sa prostora bivše Jugoslavije kao i izložba radova dobitnika nagrada „Tomin šešir“.

To je priznanje ovog samita koje je dobilo ime po čuvenom majstoru fotografije Tomislavu Peterneku. On je, otvarajući ovu manifestaciju, naglasio da je samit značajan i cenjen među umetnicima koje godinama spaja i udružuje.     

Foto: Klub Leskovac

Tomislav Peternek otvara Samit

Deo programa trodnevnog samita su i tribine, predavanja i promocije knjiga. Okupljanje fotografa se, zbog epidemije virusa korona, prvi put održava bez gostiju iz inostranstva, ali oni imaju priliku da sve pripremljene sadržaje prate uz pomoć interneta.

- Ova manifestacija širi sliku o jugu Srbije i njegovim turističkim potencijalima koji se na fotografijama trajno beleže, a potom putujućim izložbama prenose iz države u državu – istakla je Sanja Conić, direktorka LKC.

Leskovački Foto klub formiran je 1944. godine i od tada uspešno promoviše umetnost fotografije. Mnogi od njegovih članova dostigli su vrhunske domete u ovoj oblasti koje prenose na mlade talente i usmeravaju njihove kreativne potencijale.

Pogledajte više