TEATAR UPRKOS SVEMU: Za 72. rođendan dobili dvesta kvadratnih metara novog prostora

V. STRUGAR

08. 10. 2020. u 12:35

NARODNO pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, danas će obeležiti svoj 72. rođendan, najpopularnijom i najdugovečnijom predstavom na svom repertoaru (Gogoljevom "Ženidbom" u režiji Milana Karadžića) i projekcijom dokumentarnog filma o istorijatu kuće "Uprkos svemu", autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića.

Foto Promo

- Za rođendan i početak nove sezone planirali smo premijeru Goldonijevih "Ribarskih svađa" (takođe u Karadžićevoj režiji), ali tek pre nekoliko dana su nam dozvolili probe. Jer, na KiM su donedavno bile na snazi stroge zabrane svih okupljanja - kaže Predrag Radonjić, direktor pozorišta. - Inače, probe "Ribarskih svađa" prekinute su proletos, sedam dana pred premijeru. U međuvremenu, počele su i pripreme "Antigone" (u rediteljskom čitanju Nenada Todorovića) pa se nadam da će obe izaći u novembru. U planu je do kraja kalendarske godine i postavljanje na scenu savremenog dramskog teksta Aleksandra Jugovića, "Placebo" u režiji Isidore Gocić.

I u vreme zabrana, kako kaže čelni čovek teatra, nisu sedeli skrštenih ruku: zgrada Doma kulture proširena je nadziđivanjem, a sa novim prostornim mogućnostima dobila je i "pozorišnije" uslove:

- Privedena je kraju izgradnja 200 kvadratnih metara pozorišnih prostorija, šminkernica, garderoba, kupatila, tako da smo na korak od kompletiranja elementarnih uslova za naš dugoročniji rad i boravak u Gračanici - ističe Radonjić. - Ministarstvo kulture i informisanja, odnosno Vlada Republike Srbije, kontinuirano ulaže u rad našeg pozorišta kao najstarije profesionalne kulturne institucije na Kosovu i Metohiji, sredstvima koja svakako nisu velika ali nama omogućavaju da svake godine sve bolje i intenzivnije radimo."Pojačali" smo i vozni park teretnim kombijem i putničkim vozilom, tako da je sa prethodno nabavljenim putničkim kombijem i minibusom kompletiran vozni park teatra, što je od suštinskog značaja. Jer, mi smo, praktično, uvek na točkovima.

Predrag Radonjić, Foto Promo

Trenutno, pored "Ženidbe" na gračaničkom repertoaru su i "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića i dečja predstava "Sirano", sa potpisom Nenada Todorovića. Ova dva naslova neće "sedeti kod kuće" u oktobru: "Trojanke" gostuju u Leskovcu 13. oktobra, a tri dana kasnije i na otvaranju "Dana Zorana Radmilovića" u Zaječaru. "Sirano" će krajem meseca biti na matičnoj sceni, a potom i u Zubinom Potoku.

- U novembru, pored dve premijere ("Ribarske svađe" i "Antigona") planirano je održavanje dečjeg festivala "Mali Joakim". Tako će najmlađa pubika na Kosovu i Metohiji biti u prilici da poglada najbolje predstave za decu pozorišta koja sačinjavaju "Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije", što smatramo događajem od velikog značaja za kulturni život na KiM - kaže Radonjić.

Pogledajte više