POLA VEKA NAIVNOG SLIKARSTVA: Slikar Milojević obeležio veliki jubilej

Z. Gligorijević

06. 10. 2020. u 19:26

SLIKAM 50 godina, a da li je uspešno ili ne, samo Bog zna, ja se trudim da to zabeležim kako je bilo nekad – izjavio je slikar naivne umetnosti Dobrosav Milojević, koji je u svom domu u rodnom Donjem Štiplju obeležio veliki jubilej – pola veka uspešnog rada i bavljenja slikarstvom i dodao da je oduvek voleo da slika.

Foto: Z. Gligorijević

Njegove slike, na kojima je uglavnom predstavljen seoski život, predstavljane su na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, gde je dobijao i značajne nagrade.

Foto: Z. Gligorijević

Imao je, veli, uspehe i neuspehe, što je uobičajeno za svakog umetnika, o njemu su pisali akademici Dejan Medaković i Vojislav Đurić, a prilikom otvaranja njegove samostalne izložbe u Sloveniji, predsednik Akademije znanosti Slovenije Janez Milčinski čestitao mu je tri puta.

Foto: Z. Gligorijević

O Milojevićevom stvaralaštvu govorila je Nina Krstić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, a bila je to i prilika za predstavljanje dvojezičnog monografskog kataloga o životu i radu umetnika, za koji je bila zadužena kustoskinja Jelena Jovanović, dok je za grafički dizajn bio zadužen Slobodan Štetić.

Pogledajte više