POČAST OPUSU ŽELIMIRA ŽILNIKA U BEČU: Izložba o sudbini malih ljudi na velikom platnu

M. Kralj 26. 09. 2020. u 14:28

VIŠEDECENIJSKO nastojanje našeg filmskog reditelja Želimira Žilnika da na velikom platnu skrene pažnju na sudbine malih ljudi- marginalizovanih, potlačenih, nezastupljenih i iskrivljeno prikazanih članova društva- tema su izložbe u čuvenoj bečkoj galeriji „Kunsthale“.

Foto: Peter Roehsler

Postavka "Građani iz senke"  (Shadow Citizens) obuhvata Žilnikov opus od prvih pokušaja na tada živoj jugoslovenskoj amaterskoj filmskoj sceni, preko učešća u crnim talasu i nagrade Zlatni medved za najbolji igrani film Berlinalu 1969. godine, odlaska u Nemačku i filmova o gastarbajterima, povratka u Jugoslaviju i ostvarenja u kojima se osećaju naznake kraha jedne zemlje, pa do novomilenijumskih radova u kojima se bavi negativnim aspektim postsocijalističkih prevrata i pitanjima migracija.

Foto: Andrej Popović

Lepe žene prolaze kroz grad

Do danas Želimir Žilnik snimio je više od 50 filmova, a u saradnji galerije i festivala Viejnale, koji će biti održan od 22. oktobra do 1. novembra, na ovoj manifestaciji biće prikazan njihov izbor. Za kraj izložbe, Austrijski filmski muzej organizovaće program posvećen Žilnnikovom radu za televiziju osamdesetih godina prošlog veka.

Postavka u Kunshaleu biće otvorena od 24. oktobra do 17. januara.

Foto: Andrej Popović

Sloboda ili strip
Pogledajte više