DELA MAJSTORA REŽIJE: Počinje revija novih filmova iz celog regiona na LIFFE FESTIVALU u Leskovcu

I. MITIĆ

26. 09. 2020. u 14:20

LESKOVAČKI internacionalni festival filmske režije (LIFFE), ove godine pod sloganom "Film uvek", publici predstavlja 12 najboljih i najnovijih filmskih ostvarenja iz zemalja bivše Jugoslavije.

Foto privatana arhiva

Veliki deo programa ove smotre, koja je otvorena sinoć i traje do 29. septembra, zbog epidemije, biće dostupan i publici u celom regionu putem interneta.

Srpsku premijeru imaće filmovi bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice "Koncentriši se, baba", sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi, i slovenački film "Igor i Rosa", u režiji Katje Colje. U zvaničnoj konkurenciji za nagrade 13. LIFFE je i makedonski film "Vrba" Milča Mančevskog.

PRIZNANjA

NAGRADA "Živojin Žika Pavlović", pripala je Goranu Paskaljeviću. Dodeljuju se i tri istoimene nagrade za režiju, kao i priznanja "Zlatni lešnik", za najbolju žensku, odnosno, mušku ulogu.

Tu su i snažne filmske priče - "Otac" Srdana Golubovića i "Grudi", crnogorske rediteljke Marije Perović, kao i film Marka Đorđevića - "Moj jutarnji smeh", zatim ostvarenje Mladena Đorđevića "Sumrak u bečkom haustoru". Metod Pevec se predstavlja naslovom "Ja sam Frank". Festival će biti zatvoren "Realnom pričom" Gordana Kičića, dok je na otvaranju, ali van konkurencije, prikazan film "Ime naroda" - Darka Bajića, dugogodišnjeg umetničkog direktora LIFFE.

U konkurenciji za nagrade su još tri filma koja će biti prizana na onlajn platformi "mojoff.net/leskovacfilmfestival". To su "Polusestra" Damjana Kozole, "Koja je ovo država" Vinka Brešana i "Glas" Ognjena Sviličića.

Pogledajte više