ZBIRKA JOVANKE BROZ U MAJU PRED PUBLIKOM: Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije spremaju postavku dela iz doma Titove supruge

M. A. K.

22. 09. 2020. u 08:55

POSLE smrti Titove supruge i nekadašnje prve dame, Jovanke Broz, u Muzej Jugoslavije su stigli vredni umetnički predmeti i slike zatečeni u njenom domu.

Tijana Palkovljević Bugarski i Neda Knežević

Tokom poslednje dve godine, ova zbirka je konzervirana i restauirana u odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske, a dogodine u maju će, u Novom Sadu, biti prvi put i zložena u okviru Evropske prestonice kulture. Tim povodom potipsan je protokol o saradnji između dve kulturne instucitucije, koje su do sada zajednički realizovale izložbe „Pusen i petokraka. Zbirka slika druga predsednika“ (2012) , ali i „Umetnost i vlast. Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ (2014).

Izložbu „Kolekcija slika Jovanke Broz“ pratiće katalog na srpskom i engleskom, sa tekstovima kustosa Ane Panić (MJ) i Nikole Ivanovića (GMS). Protokol su potpisale Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Neda Knežević, direktorka Muzej Jugoslavije.

Pogledajte više