FILMSKI FESTIVAL U LESKOVCU: U konkurenciji za nagrade 12 reditelja iz regiona

I. Mitić

18. 09. 2020. u 16:29

U KONKURENCIJI za nagrade na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE) je 12 reditelja iz regiona.

Foto: Obala Art centar

Među njima je i bosanskohercegovački reditelj i scenarista Pjer Žalica čiji će film „Koncetriši se baba“, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi, biti premijerno prikazan u Srbiji.

- Pjer Žalica je reditelj koji se ne odbija. Znala sam i njegovog oca. Bila sam prijatelj sa njim jer sam imala veliku referencu u Sarajevu – pet godina sam bila predsednica saveta MESS-a. Drugo, od Emira Kusturice, Miroslava Ćire Mandića i dalje, tamo su ostali filmovi iza mene, tako da nisam otišla u nepoznato – ja sam otišla u porodicu. I našla sam porodicu na snimanju – kazala je Mira Banjac o pozivu Žalice da odigra glavnu ulogu u njegovom filmu.

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. U vili na brdu, nedaleko od centra grada, umire baba Marija čiji lik tumači Mira Banjac. Hvata je delirijum, bunilo, ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će preminuti. Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama okuplja se i priprema za ono što sledi.

Foto: Obala Art centar

- Veoma lepa i veoma zahtevna uloga. Znam i zašto je Pjer Žalica zvao mene, pošto je uloga majke koja je u krevetu i koja treba da umre zapravo uloga loše majke. Ona je jedna od loših majki koje sam igrala. Situacija prikazana u filmu je ona koja će biti sutra u Sarajevu. Baba koju igram sve to zna, ona sve to posmatra i reaguje. Sve što je ona osećala iznutra, ja sam morala izneti spolja. Bilo je zahtevno i bilo mi je božanstveno na tom snimanju. Tamo me je zatekao i rođendan. Napravili su mi maltene svadbu, bilo je nezaboravno. Što se tiče moje karijere, film „Koncetriši se baba“ mi je crveno slovo – kazala je Mira Banjac.

Na petodnevnom festivalu u Leskovcu, koji će biti svečano otvoren 25. septembra, za prestižnu nagradu, koja nosi ime proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, osim Pjera Žalice nadmetaće se i Srdan Golubović filmom „Otac“, Mladen Đorđević ostvarenjem „Sumrak u bečkom haustoru“ kao i Gordan Kičić sa svojom „Realnom pričom“.

U konkurenciji za nagrade su i filmovi „Vrba“ Milča Mančevskog, „Grudi“ Marije Perović, „Moj jutarnji osmeh“ Marka Đorđevića i „Ja sam Frank“ Metoda Peveca. Tu je i rediteljka Katja Colja sa filmom „Igor i Rosa“, Damjan Kozole sa svojim ostvarenjem „Polusestra“ i „Glas“ Ognjena Sviličića, dok će se Vinko Brešan predstaviti filmom „Koja je ovo država“.

LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku lokalne samouprave, nadležnog ministartsva i Filmskog centra Srbije.

POŠTOVANjE MERA ZBOG KOVIDA

Festival će biti održan, u skladu sa merama Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Prema ocenama Darka Bajića, umetničkog direktora festivala, publika će moći da uživa u najnovijim i najboljim filmovima iz regiona, ali i da se podseti pobednika ranijih festivala u posebnom programu na onlajn platformi.

Pogledajte više