FILMU „OAZA“ NAGRADA ZA NAJBOLJE EVROPSKO OSTVARENJE: Trijumf reditelja Ivana Ikića u Veneciji

R. RADOSAVLjEVIĆ

12. 09. 2020. u 13:18

NA upravo završenom, 77. festivalu u Veneciji, ostvarenje „Oaza“ našeg reditelja i scenariste Ivana Ikića osvojilo je nagradu za Najbolji evropski film u takmičarskoj sekciji „Dani autora“, a ovo visoko priznanje dodeljuje mreža Europa Cinemas.

Foto: R. RADOSAVLjEVIĆ

U svom obrazloženju za nagradu žiri je zapisao:

- „Oaza“ je prelepo snimljen i veoma poetičan film, i jednoglasno je bio naš izbor za nosioca ove nagrade. Ikićeva „Oaza“ je nežna i dubok potresna, ali istovremeno i je i čist, beskompromisan pogled na život i ljubav grupe mladih ljudi sa posebnim potrebama u državnoj instituciji. Reditelj svoje glumce-naturščike tretira s velikom pažnjom i velikim poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvedbom. Scenario je savršeno strukturiran, a fotografija pruža predivne, upečatljive prizore. Ovo je film koji se mora videti u bioskopu, i možda je najjednostavnije da prosto kažemo da jedva čekamo da ga ponovo gledamo što je pre moguće - istakao je venecijanski žiri u svom saopštenju.

Foto: Scena iz filma

Uspeh reditelj Ivana Ikića na 77. Mostri utoliko je veći što italijanske vlasti zbog još uvek aktuelne pandemije njemu i ekipi filma „Oaza“ nisu, nažalost, dozvolili da dođu u Veneciju na premijeru i da ovaj izuzetni film predstave medijima i publici.

Kako ističe Ikić uz radost o nagradi, uspeh njegovog filma veći time što u filmu mladi korisnici doma - Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov nisu glumili sebe, već fiktivne, veoma kompleksne likove.

Pored štićenika doma u „Oazi“ igraju Goran Bogdan, Maruša Majer, Draginja Voganjac...

Producenti „Oaze“, Milan i Marija Stojanović posebne čestitke uputili su glavnim glumcima - devojkama i mladićima iz Doma za decu i mlade sa posebnim potrebama „Sremčica“, koji su se već učešćem u ovom filmu izborili za delić pažnje koju zaslužuju.

- Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i da neposredno dožive reakcije publike - navode producenti „Oaze“.

Nagrada Europa Cinemas Label ustanovljena je 2003, sa ciljem da kroz različite podsticaje za medije, distributere i prikazivače pojača promociju, cirkulaciju i „životni vek“ nagrađenih filmova.

Mrežu Europa Cinemas čini 274 bioskopa širom Evrope, a zahvaljujući ovoj nagradi „Oaza“ će imati šansu da ih sve obiđe.

Ovo priznanje, prema rečima Milana i Marije Stojanović posebno je važna u godini u kojoj bioskopi rade samo nekoliko meseci i trebalo bi da omogući filmu da, uprkos tome, dođe do publike u ambijentu za koji je stvaran“.
 

Pogledajte više