RETROSPEKTIVA ŠEMSE GAVRANKAPETANOVIĆ U KUĆI LEGATA: Slikanje pisma i čitanje slike

M.A.K. 07. 09. 2020. u 19:54

SLIKE iz različitih ciklusa nastalih u prethodnih pet decenija, naše istaknute umetnice Šemse Gavrankapetanović, kao i one nastale u poslednjih pet godina, čine jedinstvenu ambijentalnu postavku njene retrospektivne izložbe koja će biti otvorena u petak, 11. septembra, u Kući legata.

Šemsa Gavrankapetanović

U svojim radovima umetnica se bavi vezama između slike i pisma, koje je u različitim etapama istraživala kroz različite pristupe: slikanjem pisma, ili čitanjem slike.

Šemsa Gavrankapetanović

- Ako se za umetnost Šemse Gavrankapetanović može naći neka osnovna crta, neka vrsta sintagme koja bi obuhvatila sve etape njenog rada, to bi bili govor materijala sa jedne i istraživanje granica jezika sa druge strane - ističe istoričarka umetnosti Natalija Cerović. - Šemsin slikarski materijal daje mogućnost drugog pogleda. Za nju materijal "donosi sa sobom karakter i iskustvo ranijeg života, svoju predistoriju, socijalno poreklo i psihološke konotacije svog ranijeg postojanja i to bogati značenjski sloj slike". [...] Lična alhemija Šemse Gavrankapetanović nalazi se u spoju detalja i celine, opšteg i ličnog, prošlosti i sadašnjosti, složenog postupka upotrebe materijala i jasne likovne naracije, poetske osetljivosti i osobenog plastičkog prosedea.

Pogledajte više