VITEZ KOJI JE VOLEO GLUMU In memoriam – Zoran Miljković (1947-2020)

V.V.S.

24. 08. 2020. u 18:10

PRVAK Malog pozorišta „Duško Radović“ i član ansambla više od tri i po decenije, Zoran Miljković (1947 -2020) preminuo je 20.avgusta u Beogradu.

Foto: Printscreen/Jutjub

U glavnom gradu je i rođen, mada je mladost proveo u Požarevcu, gde je i otkro dve svoje najveće strasti – glumu i konje.  Na Ljubičevskim igrama dva puta je odneo pobedu i dobio titulu „Viteza“ višeboja (1967. i 1968.). U Beogradu je prvo upisao studije istorije umetnosti,  istovremeno položio i audiciju u Akademskom pozorištu „Branko Krsmanović“.

Prvi profesionalni angažman dobio je u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u Banja Luci,  gde je postao stalni član i mladi prvak pozorišta. U  rodni grad vratio se 1976. godine ,kada je i ušao u angažam Malog pozorišta i u njemu ostao do kraja karijere.

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih, nagrade u Bugojnu za ulogu Kanibala u Šekspirovoj „Buri“,  dok je na festivalima u Zagrebu i Kotoru osvojio priznanja za  ulogu oca i zveri u predstavi „Lepotica i zver“.


Ostvario je veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umeće koristio je u nekoliko filmova -  „Poslednja trka“ jedan je od njih.
Pamte se njegove kreacije u serijama „Otpisani“, “Vruć vetar“, „Bolji život“, „Vuk Karadžić“, filmovima „Doktor Mladen“, „Slučaj Harms“, „Ona voli Zvezdu“, „Podzemlje“, kao i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd.

Pogledajte više