NEMCI SPREMNI ZA OPERU: Oglasili se berlinski stručnjaci koji tvrde da su u teatru maske dovoljne i bez distance

V. V. S.

19. 08. 2020. u 12:38

DA li je moguće sedeti u pozorišnoj sali, s maskom, bez praznih sedišta u publici? Vodeći nemački epidemiolozi tvrde da je to sasvim izvodljivo i da ne nosi nikakav zdravstveni rizik.

Novosti

Ovakvu studiju objavili su stručnjaci berlinske klinike Charite, a ona se odnosi na rad u operskim kućama i koncertnim dvoranama. U njoj zadržavaju uverenje da ne postoji opasnost od zaraze kovidom 19 čak i ako ne postoji fizička distanca u gledalištu. Jer, kako tvrde, kada maska prekriva nos i usta - štiti od oko 95 odsto virusnog "opterećenja". Zanimljivo je da iza ovog naučnog stava stoji profesor Stefan Vilih, direktor Instituta za socijalnu medicinu i epidemiologiju berlinskog Charitea (inače i dirigent), koji dodaje i jedno zapažanje iz svog muzičkog iskustva: "Na klasičnim koncertima publika je obično veoma disciplinovana, mirno sedi i ne govori tokom izvođenja".

S maskom na licu, svaki gledalac u sali štiti i sebe i druge, pa kako veruju berlinski stručnjaci, na koncertu ili predstavi čak su bezbedniji nego u samousluzi ili u gradskom prevozu. Naravno, ukoliko je potencijalni gledalac hronični bolesnik ili čovek starijeg doba, sam treba da proceni rizik, koliko god je on po njihovom mišljenju nizak. Kada je o izvođačima reč, dovoljna je razdaljina od jednog metra, osim duvača - poželjno je da budu na udaljenosti od metar i po u odnosu na druge kolege. Konačno, da bi sigurnost bila potpuna, važna su još dva faktora: dovoljan razmak među posetiocima prilikom ulasaka i izlaska iz sale, kao i dobar ventilacioni sistem - koji bi obezbedili posebni filteri za potpuno prečišćavanje vazduha.

Pogledajte više