ČEKAJUĆI BIJENALE MLADIH: Udruženje likovnih umetnika Srbije obnavlja čuvenu međunarodnu smotru

M. A. K.

17. 08. 2020. u 13:30

LIKOVNIM stvaraocima koji tek stupaju na scenu ULUS namerava da pruži još jednu priliku za afirmaciju - obnoviće smotru Bijenale mladih.

Foto: VN

Svojevremeno se izložba istog naziva održavala u Rijeci (1960-1991), potom u Vršcu (1994-2004), a ULUS još čuva u svojoj arhivi dela iz Fonda mladih (1972-1992).

Već su uveliko počele pripreme za manifestaciju koja bi dogodine bila prvi međunarodni projekat u organizaciji ULUS-a, a za koji se prijavilo 80 mladih umetnika. Volonterski, javne pripreme za Bijenale podržao je veliki broj kustosa, kritičara i umetnika poput Stevana Vukovića, Ksenije Đurović, Branislava Dimitrijevića, Maje Ćirić, Mirjane Bobe Stojadinović, Maje Lalić, Marijane Cvetković, Divne Vuksanović, Vide Knežević i drugih.

U Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" i Galeriji ULUS, tokom jula i avgusta oni su se uključili u radionice koje pomažu mladi umetnicima da savladaju organizacione, koncepcijske, finansijske, komunikacione i druge vidove razvoja nove manifestacije.

Zbog pandemijske krize svi programi u sklopu ovog projekta su zatvorenog tipa, kontroliše se broj osoba u prostorima (do osmoro učesnika, uz nošenje maske i držanje fizičke distance), a učesnici predavanja i radionice prate onlajn. Emituju se uživo na zvaničnom jutjub-kanalu Udruženja i dostupna su svima.

Pogledajte više