LESKOVAC CENTAR SVETA STRIPA: Balkanska smotra mladih strip autora, od 14. do 16. avgusta, obara rekorde

I. Mitić

12. 08. 2020. u 12:34

BALKANSKA smotra mladih strip autora u Leskovacu ponovo je oborila rekord: na konkurs su pristigli radovi 2.839 učesnika iz čak 73 države, što je nezabeleženo na bilo kojoj strip manifestaciji u Evropi.

Katalog manifestacije

Ovogodišnje, 22. izdanje, najstarijeg strip festivala na prostoru bivše Jugoslavije, biće održano, od 14. do 16. avgusta, ali zbog pandemije virusa korona, bez zvaničnog otvaranja izložbi, a za posetioce će važiti sve mere epidemiološke zaštite.

Radovi će biti izloženi u obe galerije Leskovačkog kulturnog centra, kao i u muzeju i sedištu biblioteke. Organizatori iz Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" ističu da je manifestacija jedna od retkih u regionu, ako ne i jedina, koja nije otkazana ili "preseljena u digitalni svet".

Pored centralne takmičarske smotre, činiće je još dve izložbe: tradicionalna gostujuća postavka (predstavljanje neke od nacionalnih strip scena) i izložba dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu. Tako će biti predstavljen češki strip, koji obeležava vek postojanja. Radovi Dušana Reljića, koji je između ostalog crtao i avanture Toma i Džerija, Bila i Bula i Mikija Mausa, biće postavljeni u izlog biblioteke, kako bi bili dostupni najširoj publici.

- Bilo je saveta da odustanemo ili da festival u potpunosti preselimo na internet, ali nam se nijedna od ideja nije dopala - ističe Marko Stojanović u ime organizatora. - Odlučili smo da ne pokleknemo pod pritiskom pandemije, prihvatimo izazov i koliko je moguće, sačuvamo tradiciju. Radili smo uz sve mere opreza i došli do izložbe koja nikada nije bila kvalitetnija.

Tradicionalne nagrade

PLAKETA "Nikola Mitrović Kokan", za doprinos srpskom stripu, pripala je Dušanu Reljiću iz Beograda i Predragu Ikoniću sa Pala. Internacionalnu nagradu za satirični strip "Miodrag Veličković Mivel" osvojio je Goran Ćeličanin iz Varvarina, a prošle godine ustanovljeno priznanje "Prijatelj stripa" posthumno je pripalo niškom pesniku Zoranu Pešiću Sigmi (1960-2019), koji je organizovao brojna strip dešavanja i priredio nekoliko strip izdanja.

Sačuvan je i programski deo manifestacije, tako što će na video-bimu u izložbenom prostoru biti emitovana predavanja, obraćanja, prezentacije i demonstracije radova. Sve to će se, uz detaljne snimke tri postavke, naći i na internetu. Deo programa biće i predavanja belgijskog scenariste Didijera Svinsena i hrvatskog internacionalca, "Marvelovog crtača", Dalibora Talajića. Crtačke procese, pored ostalih, demonstriraće Milorad Vicanović Maza iz BiH, kao i jedan od najboljih domaćih ilustratora Kosta Milovanović.

Festival i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara. Specifičnost festivala je i što na njemu, osim zemalja koje važe za stripovske centre, učestvuju i autori iz Burkine Faso, Mjanmara, Angole, Nigerije, Bangladeša, Tanzanije, Perua i Čilea.

Pogledajte više