OBELEŽENO 130 GODINA OD SMRTI VAN GOGA: Korenje vaskrslo s razglednice

Goran Čvorović. dopisnik iz Pariza

30. 07. 2020. u 01:00

U Francuskoj je obeleženo 130 godina od smrti čuvenog slikara Vinsenta van Goga u mestu Over na Oazi, nedaleko od Pariza, u neobičnim uslovima pandemije, zbog čega je Van Gogova kuća trenutno zatvorena za posetioce.

Foto Tanjug

U Turističkom birou Overa, za "Novosti", ističu da je i pored specifične situacije koja vlada u celom svetu za ovu priliku organizovan obilazak ovog mesta koje je Van Gog proslavio.
Zahvaljujući slučajnom poređenju s jednom razglednicom, ova godišnjica se poklapa i s neverovatnim otkrićem, tajne nastanka njegove slike "Korenje", koju je završio u danu kada je izvršio samoubistvo.
Enigmu nastanka ovog dela, koja je trajala do današnjih dana, razrešio je, nenadano, tokom karantina, Vuter van der Ven, jedan od najvećih svetskih specijalista za slikarstvo slavnog holandskog majstora.

AUTOPORTRET Van Gog, Foto Tanjug

Ovaj stručnjak, naučni direktor Instituta "Van Gog", rođen u Holandiji, koji odmalena živi u Strazburu, provodio je vreme karantina usled pandemije blokiran u stanu, sređujući pomalo svoje stvari. Bio se usredsredio na numerisanje starih poštanskih karata s početka prošlog veka, u vlasništvu kolekcionarke iz Overa.
- Jedna od njih bila je preda mnom na ekranu. Predstavljala je biciklistu koji se zaustavio uz put, gde se danas nalazi ulica Dobinji. Oko mi je iznenada privukao prvi plan, koji pokazuje drvo sa korenjem. Odjednom sam imao utisak da sam tu sliku negde već video - prenosi Vuter van der Ven.

SLIKANjE SNA

U Overu je naslikao osamdesetak slika i 64 crteža. Veliki postimpresionista je iza sebe ostavio preko dve hiljade platna i crteža, danas neprocenjive vrednosti, od kojih je za života zvanično uspeo da proda samo jednu sliku, "Crveni vinograd", iz vremena njegovog boravka u Arlu. Slikao je besomučno, malo je spavao. Govorio je da bi sanjao sliku, a zatim slikao svoj san. U nastupu ludila, odsekao je svoje uho i poklonio ga prositutki.

Ushićen, pozvao je odmah Dominik-Šarla Žansena, predsednika Instituta "Van Gog", koji upravlja "Kućom Van Goga" u Overu, na četrdesetak kilometara severozapadno od Pariza.
Na licu mesta se gotovo ništa nije promenilo. Žansens kaže da je samo trebalo malo očistiti travu oko stabla čije je korenje vidljivo usled erozije, da bi se utvrdilo da je Van der Ven bio u pravu. Njegovo otkriće kao verodostojno potvrdili su već eksperti iz Van Gogovog muzeja, a ovo mesto biće uskoro dostupno publici, koja dolazi u hodočašće putevima stvaralaštva holandskog majstora.
Ulica Dobinji je na nekoliko minuta hoda i paralelna je sa sadašnjom Ulicom generala De Gola, gde se nalazi Van Gogova kuća, bivša gostionica "Ravu" u kojoj je slavni slikar proveo 70 poslednjih dana svog života, i koju je iznajmljivao po ceni od jednog franka dnevno. Sobu broj 5, površine sedam kvadratnih metara, gazde više, zbog sujeverja, nisu izdavale.
Delo "Korenje" naslikano je petnaestak godina pre izdavanja poštanske karte.
Slika koju je radio poslednjeg dana svog života, predstavlja korenje drveća, ali i unutrašnje nemire. Kasnije tokom dana pucao je sebi u grudi, a umirao je dva dana, u 37. godini, na rukama svog brata Tea.

Pogledajte više