NOVINA U NACIONALNOM TEATRU: Velikani pozorišta i na - šoljama

V. STRUGAR

30. 07. 2020. u 12:00 >> 03:13

POPUT mnogih umetničkih kuća u svetu, Narodno pozorište će od jeseni dobiti svoju suvenirnicu, a s njom i priliku da publika u pauzi predstava (kao i turisti na proputovanju kroz glavni grad) saznaju nešto više o ovom zdanju osnovanom 1868. godine, njegovom istorijatu i velikim umetnicima.

Foto Narodno pozorište

Nastanku nacionalnog teatra "kumovao" je knez Mihailo (nezadovoljan činjenicom da se predstave igraju u gostionicama "Kod krune" i "Kod engleske kraljice"), pa je s Državnim savetom odredio lokaciju za prvi teatar u Beogradu, na bivšem turskom placu kod Stambol kapije. Odrešio je i lično kesu priloživši pet hiljada dukata, ali nije dočekao početak gradnje: ubijen je 2. juna te godine. Zato će među suvenirima posebno mesto imati sećanje na njega, a posetioci će moći da kupe i reprint afiše prve izvedene predstave - "Posmrtne slave kneza Mihaila" (u podnaslovu "Slika iz narodnog života Đorđa Miletića") odigrane samo četiri meseca kasnije.
Na policama će se, između ostalog, naći monografije o najznačajnijim umetnicima Drame,

Foto Narodno pozorište

Opere i Baleta, programi i druge stare afiše s najslavnijim naslovima u proteklih vek i po trajanja, fotografije, bedževi, upotrebni predmeti, pozorišne maske, lepeze i ešarpe s detaljima dekora...
- Kao što je Molijer trajni "zaštitni znak" za "Komedi fransez", tako su za nas  Nušić i

Foto Narodno pozorište

Sterija Popović. I sve ostalo u suvenirnici biće, na svoj način, zanimljivo. Tako će među zvezdama nacionalnog teatra, svoje mesto imati Vela Nigrinova koju su nazivali "srpskom Sarom Bernar" - bila je ispiracija i našem poznatom kreatoru Aleksandru Joksimoviću za jednu od velikih revija... - otkriva Ivana Vujić, upranica Narodnog pozorišta. - Inače, u ovom poduhvatu želimo da sarađujemo sa mladim beogradskim umetnicima i FPU, promovišemo njihov rad i damo im priliku za prvi posao. Verujem da ćemo naći pravu formulu u spoju mladosti i tradicije.

Pogledajte više