IN MEMORIAM: Preminuo Manojle Gavrilović (1945-2020)

Dragan Lakićević

11. 07. 2020. u 19:43

Pesnik Manojle Gavrilović, autor Srpske književne zadruge, preminuo je danas u beogradskoj bolnici KBC Zvezdara. Bio je zahvaćen virusom Kovid 19 i poslednje dane života proveo na respiratoru.

Manojle Gavrilović / Foto Zoran Pavlović

Manojle Gavrilović oglasio se u našem pesništvu krajem osme decenije, a prve pesničke knjige: "Sunce i kočije" i "Začarano ognjilo" objavio u izdanju beogradske Prosvete 1973. i 1975. godine u najboljim godinama najuticajnije izdavačke kuće u bivšoj Jugoslaviji. Urednici prvih Gavrilovićevih knjiga bili su Stevan Raičković i Miodrag Pavlović.

Lirika ovog pesnika zasijala je jezikom bliskim naivnim pesnicima sa sela, ali je donela dimenzije mitologije i čarolije koja je bila samo njegova. To se pokazalo u narednim zbirkama ovog pesnika, istrajnog u poetici stvaranja u dosluhu sa ritmovima prirode i sazvučjima jezika narodnog pesništva.

U izdanju Srpske književne zadruge izašao je niz njegovih knjiga: "Bubnjevi na Karpatima", "Svetlost ćirilice", "Nedelja u zavičaju", "Crna plavet", "Pčele boga Peruna"", "Slovenska rosa". Arhaični motivi, slovenski, nemanjićki i kosovski svet naselili u Gavrilovićeve stihove slikama i simbolima naše prošlosti.

Ostaće trajno upamćene njegove pesme: "Prijezdina ljubav", "Zlatna česma", "Iz starih ognjišta", "Crni konjanici"...

Manojle Gavrilović dobio je ugledna priznanja: Vukovu nagradu i nagradu Odzivi Filipu Višnjiću.

Datum sahrane biće objavljen naknadno.


 

Pogledajte više