FILMSKA BITKA ZA OSVAJANJE SLOBODA: Dodelom nagrade za životno delo Lordanu Zafranoviću otvoren Martovski festival

Marina Mirković 26. 03. 2024. u 20:27

SEDAMDESET i prvo izdanje najstarije filmske smotre u nas, beogradskog festivala dokumentarnog i kratkog filma znanog pod "nadimkom" - Martovski, otvoreno je večeras u Domu omladine, dodelom nagrade za životno delo čoveku čija su karijera i opus neraskidivo povezani i zauvek ugrađeni u temelje ove manifestacije.

Igor Marinković

Istinski velikan sedme umetnosti, rediteljska gromada, Lordan Zafranović, primajući priznanje kome je samo ime (n)ovog laureata doprinelo na "težini" i veličini, naglasio je da su filmski festivali uvek praznici pre svega za autore, a da je ovaj Martovski - sasvim poseban za njega.

Na istoj je smotri, u istom zdanju, Zafranović davne 1966. prikazao svoj prvi, a 2019. i svoj - stoti film, nanizao neprebrojne nagrade od rediteljskih do onih Gran-pri, da bi pre dve godine predsedavao žirijem 69. Martovskog festivala.

- Između svih ovih godina stala je jedna blistava rediteljska karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu - ponovio je umetnički direktor manifestacije Dejan Dabić.

Sam reditelj je po nagradu došao i na scenu izašao pravo iz montaže svog predugo iščekivanog filma o Jasenovcu, po scenariju Arsena Diklića, pisca koji je Lordana opisivao kao "čoveka koji se ne plaši da po stvarima kopa do dna". A svoje je dokumentarce i kratka ostvarenja opisao ne samo kao svojevrsnu školu i dobrodošle odmore između velikih filmova, već i kao izuzetnu priliku za osvajanje sloboda - koje su autorima kratkog metra oduvek bile dostupnije.

Sanjalice i sanjarenje

"SANjALICE" o istoimenom, prvom ženskom bendu ne samo u Jugoslaviji, film je Vladimira Petrovića koji je otvorio ne samo festival, već i jednu od velikih njegovih tema - pričom o emancipaciji žena. Bezmalo stotinu filmova u takmičarskom, i mnoštvo onih u revijalnom programu, donosi različite priče, perspektive i uvide, podstičući publiku na razmišljanje i - sanjarenje.

- Martovski nam je festival uvek davao novu silu da istrajemo u stalnoj bici za osvajanje slobode, bez obzira na ožiljke i na ozbiljnost posledica - rekao je Zafranović.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je zvanično otvorila festival, poželevši gledaocima da ih baš svaki od filmova u predstojećih pet martovskih večeri podseti na značaj istinskih vrednosti i podstakne na toleranciju, razumevanje, saradnju, da ih zapita i zamisli.

Pogledajte više