POSLEDNJE KREACIJE U LAUŠEVOM PROLEĆU: Uz "Ruskog konzula" na malim ekranima čak tri serije u kojima igra nezaboravni glumac

J. BANjANIN 25. 03. 2024. u 09:25

POSLE velikog glumca, kakav je bio Žarko Laušević, ostaju velike uloge. Neke od njih tek sad, četiri meseca nakon što nas je legendarni Lauš napustio, imamo priliku da vidimo i uživamo u majstoriji jednog od najuzbudljivijih i najdarovitijih glumaca koje smo ikada imali. Ovoga marta televizije nas podsećaju na njegov raskošni talenat.

Foto Eye to eye

Laušević je preminuo 15. novembra prošle godine u 63. godini, tokom karijere svojom umetnošću glume ostavio je dubok trag u ovdašnjem pozorištu i kinematografiji, a u filmu "Ruski konzul", koji je nakon premijere na FEST-u ušao u bioskope 7. marta, ostvario je jednu od poslednjih uloga u životu.

Reditelj ovog ostvarenja Miroslav Lekić primetio je da je Lauš dosta uticao na nastanak filma, pošto je od početka, i prve ideje pre 20 godina, bio uključen u projekat.

- U jednoj fazi je bio skoro saradnik na scenariju. Imali smo intenzivne razgovore i došli smo do nekih ključeva na koji način postaviti scenario u odnosu na knjigu Vuka Draškovića - naveo je reditelj i dodao da je Laušević motivisao druge glumce tokom rada na filmu, pošto su preko mesec i po imali probe u njegovom stanu, gde je i za druge likove davao savete kolegama i razmenjivao mišljenja.

Foto Vision Team

Sa Paulinom Manov u filmu "Ruski konzul"

Prema Lekićevim rečima, svi su imali veliko poštovanje prema Lauševiću, koji nije želeo da se njegova reč prihvata kao poslednja ili da postoji strahopoštovanje gde niko neće smeti ništa da mu kaže. Iako je bolest već bila počela, Laušević nije tražio nikakvu poštedu i insistirao je da mu se kaže ako se Lekiću nije sviđalo nešto što je uradio.

A na malim ekranima aktuelne su čak tri serije u kojima je zaigrao Žarko Laušević. Posle filma "Heroji Halijarda", stigla je šestodelna ratna drama, autora i reditelja Radoša Bajića, "Vazdušni most", koja se emituje na Superstar TV i RTS 1. U do sada neispričanoj ratnoj priči o tragici jednog vremena, herojstvu i beznađu, prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, ljubavi i dobroti, Laušević tumači Kostu Jovića, oca čija dvojica sinova su u sukobljenim vojskama i koji pokušava da od nedaća Drugog svetskog rata zaštiti najmađeg naslednika.

Foto Contrast Studios

U seriji "Vazdušni most" sa Nikolom Rakočevićem

Nakon što je u seriji "Koreni" (2018) oživeo Aćima Katića, u seriji "Vreme zla" (2021) dočarao je već ostarelog Aćimovog sina Vukašina. U trećoj i finalnoj ekranizaciji epskog ciklusa romana našeg velikog književnika Dobrice Ćosića, "Vreme smrti", ponovo u režiji Ivana Živkovića, Žarko je obukao šinjel velikog Živojina Mišića. Snimanje ovog ratnog spektakla o stradanju našeg naroda tokom Prvog svetskog rata trajalo je više od 200 dana, od maja 2022. do juna 2023. godine, a prvih 15 epizoda pratimo do 27. marta na Novoj S.

Posle velikog uspeha koje su postigle prethodne dve sezone serije "Kalkanski krugovi", već oprobana ekipa, na čelu sa autorom i scenaristom Đorđem Milosavljevićem, donosi od 30. marta na Superstar TV, finalnih deset epizoda sa razrešenjem misteriozne priče o Zabranu. Treća sezona "Kalkanskih krugova" je poslednja uloga i kadar koji je snimio Žarko Laušević. Kakav je bio profesionalac govori i činjenica da je tokom hospitalizacije, dok se borio sa opakom i teškom bolešću, snimao scene za ovu seriju i to iz bolničke postelje. Iako su saveti lekara koji su ga lečili u KBC "Bežanijska kosa", bili strogo mirovanje,  posvećeni umetnikželeo je da završi projekat na kom je radio. Tako su zabeležene scene u kojima se Lauš ne vidi već mu se samo čuje glas dok razgovara telefonom.

Legendarni glumac vratiće se i na veliko platno u okviru revijalnog programa "Domaća panorama" na ovogodišnjem Martovskom festivalu, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 29. marta, u 20.15, kada će premijerno biti prikazan kratki igrani film "Hrana za golubove". U ovom ostvarenju, snimljenom po scenariju i u režiji Milice Spasojević, Žarka ćemo videti u liku Zorana, penzionisanog profesora fizičkog vaspitanja. Odrađujući svakodnevni ritual, profesor upoznaje mladog momka koji ima veliki problem. U njemu će prepoznati samog sebe, i imaće razloga da iskoristi svoje teško stečeno znanje, dok će momak dobiti sve što nije znao da mu je preko potrebno... Film "Hrana za golubove" snimljen je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pored Lauševića uloge tumače Luka Grbić i Hadži Nenad Maričić.

Foto IMDb

Film i serija "Volja sinovljeva"

Možda najenigmatičnija Lauševićeva uloga, koju nismo videli, zabeležena je u prvom srpskom postapokaliptičnom filmu "Volja sinovljeva", reditelja Nemanje Ćeranića. Snimanje je počelo 2017. godine, a Žarko je sa ekipom bio od prvog dana. Ipak, usled finansijskih poteškoća snimanje je prekinuto, da bi krajem 2023. godine produkciju projekta preuzeo "Režim" Miloša Avramovića uz podršku "Telekoma Srbija". Materijal snimljen pre nekoliko godina u kome se pojavljuje i Laušević biće najverovatnije iskorišćen, a premijera filma očekuje se u jesen ove godine. Potom sledi i istoimena serija od osam nastavaka.

Maestralno gradi lik

- KAD imate takvog saradnika, on je zaista dodatna motivacija. Gledate čoveka koji pred vama maestralno gradi lik, a u istovremeno dobijete drugu vrstu povratne energije, kada su glumci u pitanju i odnosi koji treba da uspostave sa njim - rekao je reditelj Miroslav Lekić.

Pogledajte više