KONCERTNA ZAVRŠNICA MARATONSKE PROSLAVE VELIKOG JUBILEJA LEGENDARNOG DŽEZERA: Bubiša na sceni ušao u drugi vek

Marina Mirković 21. 03. 2024. u 15:51

LEGENDA džeza je ušla u svoj drugi vek - a "reprizu" proslave svog stotog rođendana, Vojislav Bubiša Simić, proslavio je paradno ali i radno. Maratonsko, višednevno slavlje, koje se iz žurke sa starim pevačima iz "Krsmanovića" pretočilo u gozbu sa velikom familijom, kulminiralo je, kako i dolikuje - nastupom maestra, uz njegove džezere iz Big benda RTS.

Tanjug

Na koncertu u "MTS dvorani", naslovljenom potpisanom čestitkom - "Srećan 100. rođendan Bubiša - Big bend RTS", koji je direktno prenošen i na Drugom programu Radio-televizije Srbije, legendarni Bubiša dirigovao je iz kolica. Razgaljen i presrećan, okružen svojima, uz neizostavno prisustvo i bezrezervnu podršku svoje voljene Judit, čovek koji je ispisnik i simbol džeza na našim prostorima vodio je muzičare kroz "prvu stvar" na programu - "Pozdrav Kauntu Bejziju".

- Hvala vam što ste u tolikom broju došli na koncert i napunili salu, srećan sam kad vidim punu salu, tada se najbolje svira - rekao je prekinuvši beskonačne ovacije slavljenik koga su Stjepko Gut i muzičari na scenu "pozvali" džeziranom varijantom rođendanske melodije.

Uprkos dugom izbivanju sa scene, za sinoćni mu nastup nisu bile neophodne ni probe, jer upravo je s ovom kompozicijom, davne 1960. godine, Simić trijumfovao na džez festivalu u Žuan le Penu, u Francuskoj, ponevši prvu nagradu u kategoriji big bendova. Gotovo deceniju i po pre ove pobede, pre bezmalo osamdeset godina, davne 1946, Bubiša je osnovao "Dinamo", amaterski džez orkestar i prvi big bend ansambl u Srbiji. Svestrani muzičar, jednako nadaren i posvećen kao izvođač, vođa sastava, aranžer i autor, studirao je (prethodno odustavši od Pravnog) na FMU kompoziciju kod Stanojla Rajičića i dirigovanje kod Predraga Miloševića, i diplome stekao 1954. godine. Godinu ranije, postao je dirigent Džez orkestra RTV Beograd, na čijem je čelu ostao sve do odlaska u penziju 1985, da bi od 1986. do 1992. vodio serniorski hor KUD "Branko Krsmanović", sa čijim je članovima i "otvorio" proslavu svog velikog jubileja.

U velikoj završnici te proslave, muzičari Big benda RTS su uz šefa-dirigenta Stjepka Guta, stoti rođendan velikana srpskog džeza obeležili izvođenjem nekih od najpoznatijih kompozicija i aranžmana Simića, kao što su - pored pomenute "Pozdrav Kauntu Bejziju", "Povratak", "Vals za Andreu", "Igra staklenih perli", "Milkina kuća", "Velika čočečka igra"... Neverovatno bogatu i živopisnu životnu priču i karijeru Vojislava naširoko znanog i odvajkada od milja zvanog Bubiša, ovenčanog brojnim zvaničnim priznanjima, kruniše ono najveće bogatstvo - velika ljubav porodice. Iz dva braka ima dve ćerke i troje unučadi, a to što iza sebe ostavlja dobre, vredne i plemenite ljude Simić smatra najvećom nagradom.

A sinoćne ovacije su po ko zna koji put posvedočile o ogromnom poštovanju publike, i njegovih muzičara, koji su u svaku notu uneli opipljivu emociju, ljubav prema svom legendarnom Maestru.

Prvih sto

- MORAM da napomenem da sviramo kompozicije samo iz prvih sto Bubišinih godina, pošto je sto napunio još juče i već je u prvom danu drugog svog veka smislio jedan mali, novi aranžman - našalio se Gut u ulozi voditelja.

Kako je Bubiša ispisnik beogradskog radija (za 6 meseci stariji od prve srpske radio-stanice), direktor Radio Beograda Milan Nedić uručio mu je radio-aparat iz jubilarne kolekcije, kao "sto odsto" radijskom čoveku.

Putovanja kroz istoriju

BUBIŠA je komponovao muziku različitih žanrova: dečju, horsku, zabavnu, džez i simfonijsku, pa primenjenu, jedan je od začetnika etno-džeza u nas, a u devetoj deceniji života oprobao se i kao publicista. Svoje je životno i profesionalno putešestvije sabrao u pet knjiga - "Susreti i sećanja", "Sentimentalno putovanje", "Zvuci vremena", "Neispričane priče" i "Srećno putovanje".

Pogledajte više