BUKVAR STRAHA OD ROPSKOG PORETKA: Knjiga „Kad mrtve duše marširaju“ Emira Kusturice predstavljena i u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ 15. 03. 2024. u 21:07

U Svečanoj sali Skupštine grada Kraljeva koja je bila tesna da primi sve zainteresovane posetioce, u organizaciji ovdašnjeg Kulturnog centra „Ribnica“, večeras je održana promocija knjige „Kad mrtve duše marširaju“ Emira Kusturice koju je prošle godine objavila Izdavačka kuća „Catena Mundi”.

G.Šljivić

Ova knjiga našeg filmskiog umetnika svetskog renomea, angažovanog intelektualca i književnika, kako se ovom prilikom moglo čuti, zapravo predstavlja Kusturičin zbir zapažanja i reakcija na vreme u kojem živimo, uznemirava, budi i ohrabruje čitaoca, istovremeno tražeći odgovore na pitanja - Kako je kapitalistička pohlepa stvorila tehnološkog monstruma koji preti čitavom čovečanstvu i hoće li čovek ostati čovek ili će postati hakovana životinja?

- Ova knjiga je jedna vrsta bukvara u kojem su izraženi mnogi strahovi, poput straha od gubljenja kontrole nad artificijelnom inteligencijom, straha od narastajućeg novog feudalizma, od Džefa Bezosa i svih onih koji su se iznenada obogatili za vreme pandemije, pa do strah od tragičnog gubitka pozicije roditelja koji se brine o svojoj deci - naglasio je, pored ostalog, Kusturica ovom prilikom.

G.Šljivić

 

Jedan od najznačajnih filmskih reditelja i umetnika u istoriji svetske kinematografije piše o mangupima iz Davosa, o opasnostima četvrte industrijske revolucije po Srbiju, ratu u Ukrajini i transhumanizmu, na sebi svojstven način pokušava da otkrije ko to slobodnom i uspravnom čoveku radi o glavi i kako pohlepa svetskih moćnika ruši sve pred sobom dok ne sretne dostojnog protivnika.

G.Šljivić

 

- Kada se čovek dovoljno otuđi, prepuštajući veštačkoj inteligenciji kontrolu, onda gotovo izvesno može doći do stvaranja ropskog poretka. Klaus Švab i Davos su institucije koje žele da uvedu novi svetski poredak koji bi se bazirao na robovima i na klasi bogatih. Na razlici koja se upravo sada stvara u čitavom svetu gde je, kako kaže Mišel Uelbek u svojoj poslednjoj knjizi, bogat samo onaj koji ima preko milijardu, a svi ovi ispod se ne računaju u bogataše – naglasaio je Kusturica. - Knjiga je možda zanimljiva i po tome što skida sa raznih portala značajne ideje i što govori o tom sukobu koji bi čovek mogao da izgubi, a ja se nadam da će još biti savesti i da će proces stvaranja artificijelne inteligencije bar u jednom delu planete biti pod kontrolom.

G.Šljivić

 

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pogledajte više