VELIKO INTERESOVANJE ZA TUREN KRALJA PETRA DRUGOG: Produžena izložba u Muzeju Jugoslavije do 31. marta

M.A.K.

15. 03. 2024. u 17:04

MUZEJ Jugoslavije će, zbog velikog interesovanja publike, produžiti trajanje izložbe "Turen kralja Petra II" do 31. marta.

Foto promo

Na ovoj postavci je prvi put javno predstavljen turen jedne od najznačajnijih jugoslovenskih umetničkih radionica za fotokeramiku i umetničko staklo- radionice Stanišić i sinovi ( osnovane 1934. u Somboru), koji je poklonjen - kralju Petru II Karađorđeviću.

Okosnicu izložbe tako čini turen (tureen), tip posude u vidu činije sa poklopcem - supijeru, koji u kulturi obedova ima francusko poreklo. Njegovo ime se vezuje za jednog od najvećih vojnih komandanata u istoriji Francuske 17. veka, Maršala Turena. U doba Luja XIV turen predstavlja najraskošniju posudu od keramike ili od srebra iz koje se služilo prvo jelo na svečanom kraljevskom banketu. Tokom 18. i 19. veka taj tip luksuznih porcelanskih predmeta bio je uobičajen u dvorskoj kulturi darivanja.

Ovaj eksponat jedan je od retkih sačuvanih predmeta od porcelana sa državnim simbolom kraljevine Jugoslavije i pripada reprezentativnom jugoslovenskom kulturnom nasleđu i kulturi darivanja jugoslovenskog kralja, dok je istovremeno i svedočanstvo o odnosu običnog čoveka i vladara u kulturi poklanjanja, ističu u Muzeju Jugoslavije. Ikonografija turena ističe vođe i vladare dinastije Karađorđević kao utemeljivače srpske i jugoslovenske državnosti.

Posle Drugog svetskog rata predmet je bio u posedu kuće Savoja (italijanska kraljica Jelena Savojska bila je rođena tetka kralja Aleksandra I Karađorđevića, odnosno baba-tetka Petra II Karađorđevića), danas je deo zbirke Muzeja Jugoslavije. Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano 31. marta u 13 časova.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pogledajte više