UŽICE NA LIKOVNOJ MAPI SVETA: Laureati "Suve igle" u Gradskoj galeriji

N. J. 28. 02. 2024. u 13:20

Izložba „Laureati Međunarodnog grafičkog bijenala Suva igla 1993-2023“, otvorena je u Gradskoj galeriji Užice, kao podsetnik da grad na Đetinji zahvaljujući prestižnoj likovnoj manifestaciji - ima važno mesto na grafičkoj mapi sveta.

Grad Užice

Za trideset poslednjih godina Grafički bijenale „Suva igla“ upriličen je šesnaest puta, publika je bila u prilici da vidi najbolje radove umetnika iz oko 50 država, čime je potvrđeno visoko mesto koje Gradska galerija Užice ima u svetu likovne umetnosti.

Prema rečima Mladena Jevđovića, osnivača Grafičkog bijenala “Suva igla”, Užice ima najveću kolekciju grafika suve igle u celom svetu, reč je o tehnici koja je izuzetno zahtevna i dragocena.

- Ako je crtež ono prvo pravo iskreno i suštinsko u likovnom izražavanju, prva beleška ideje ili njena složena i krajnja definicija, onda je suva igla baš to i sve to. Ona je viteštvo u grafici, egzaktna i konkretna, stroga i ne trpi kolebanja, suptilna i nežna, sanjiva i vazdušasta, njom se mogu reći mnoge stvari sitni treptaj i akordi.Ona je skromna a tako bogata -naglasio je Jevđović, čije je vizionarstvo pre tri decenije, donelo Užicu i Srbiji značajno mesto u svetu grafike.

Zoran Cvetić direktor Gradske galerije Užice istakao je da ova izložba potvrđuje ne samo visoku meru programa, već i teško dostižne standarde jedne grafičke discipline kakva je suva igla.

- Ako za ovih 30 godina prebrojimo kontinente, države i gradove iz kojih su putovali umetnici do Užica, ako pogledamo 50 nagrađenih i više od 1000 pristiglih radova, kada se samo nabroje imena likovnih kritičara, teoretičara, istoričara umetnosti, akademskih slikara, grafičara koji su učestvovali u žiriranju bijenala, kada sagledamo raznolikosti grafičkog rukopisa, uočimo promene i preispitivanja grafičkog jezika u duhu ovovremenih preobražaja vizuelnih indentiteta slike, kada sa otisaka ovih majstora grafičke umetnosti prepoznamo duh podneblja i kada znamo da je iz godine u godinu u interancionalnoj konkurenciji učestvovalo sve više užičkih grafičara i da su neki od njih stasavali uz bijenale, shvatićemo da sve to daje smisao ovoj međunarodnoj manifestaciji koja ima svoje posebno mesto na grafičkoj mapi sveta – rekao je Cvetić - U našem gradu koji ove godine živi u slavu kulture i njenih najviših vredosti, ne preostaje nam ništa drugo, nego da konstatujemo da se danas, ovde, kada je umetnost grafike u pitanju, svet zove Užice.

Grad Užice

Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

- Na korak smo do preuzimanja zvanične titule kojom Užice postaje nacionalna prestonica kulture Srbije. “Suva igla” i sve ostale užičke manifestacije koje traju decenijama, dokaz su da se mi Užičani ne odričemo tradicije i da ponosni na bogato kulturno - istorijsko nasleđe razvijamo, gradimo nove vrednosti, jer samo jaki temelji prošlog jedina su i sigurna osnova za sve buduće – rekla je gradonačelnica Užica.

Pogledajte više