KUĆE BUDUĆEG SVETA: Izložba fotografija Rudolfa Klajna u UK "Parobrod"

V.V.S.

19. 02. 2024. u 15:48

U USTANOVI kulture "Parobrod", u sredu 21. februara, otvara se izložba fotografija "Kuće budućeg sveta - besmrtna jevrejska groblja" Rudolfa Klajna.

foto UK "Parobrod"

Kako se podseća, u jevrejskoj tradiciji groblje je kuća života, kuća budućeg sveta, kuća mira i kuća večnog doma. Ova groblja i njihove građevine - oblik nadgrobnih spomenika, njihovi tekstovi i tipografija, njihovi tradicionalni simboli i vegetacija - su u vizuelnom i verbalnom dijalogu. Oni se, prema Rudolfu Klajnu, mogu tumačiti zajedno kao složeni sakralni sadržaj.

Rudolf Klajn rođen 1955. godine u Subotici, profesor istorije moderne arhitekture na Univerzitetu Obuda u Budimpešti. Prethodno je predavao na Univerzitetu u Tel Avivu (1996-2006) i na Univerzitetu u Novom Sadu (1986-91). Držao je gostujuća predavanja/kurseve na Univerzitetu Harvard, Hebrejskom Univerzitetu, Univerzitetu umetnosti u Tokiju, Tehničkim univerzitetima u Berlinu, Braunšvajgu, Budimpešti, Bratislavi, Kjotu, Akademiji umetnosti i dizajna Bezalel, Univerzitetu Oulu itd. Svoje fotografije izlagao je na više od 70 lokacija širom sveta.

Izložba je otvorena do 7.marta.

Pogledajte više