DABLINSKI "KING" U BITEF TEATRU: Predstava ovenčana nagradom "Olivije" dolazi u Beograd

V.V.S.

13. 02. 2024. u 14:48

U OKVIRU 12. Beogradskog irskog festivala, koji se održava od 8. do 18. marta, ove godine će na sceni Bitef teatra ekskluzivno videti i nagrađivanu predstavu "King", u izvođenju dablinske pozorišne trupe Fishamble.

Foto A.Stanković

"King" je uzbudljiva monodrama, u formi teatra plesa i pokreta, za koju su glavni glumac Pat Kinevan i ansambl Fishamble dobili prestižnu nagradu "Olivije" koju dodeljuje Udruženje londonskih pozorišta za glumačku izvanrednost. Ovo priznanje, koje već 40 godina nosi ime po glumcu ser Lorensu Olivijeu, ekvivalent je brodvejskoj nagradi "Toni" na svetskoj sceni. Predstavu je režirao Džim Kaliton.

Prošle godine "King" je osvojio i publiku i žiri najuticajnijeg evropskog pozorišnog festivala u Edinburgu, a nominovana je i za nagradu za najbolje izvođenje za predstave koje obrađuju temu mentalnog zdravlja savremenog čoveka.

Predstava će u Beogradu biti igrana dve večeri, 14. i 15. marta na sceni Bitef teatra. Posle Beograda, "King" će imati premijerna izvođenja na of-Brodvej sceni u Njujroku, kao i u Los Anđelesu.

Pogledajte više