KO TO ZAISTA TAMO PEVA? Četiri decenije jednog autobusa koji je krenuo za Beograd i ušao u legendu (FOTO)

Đorđe Grmuša 09. 02. 2024. u 16:28

"KO to tamo peva" je srpski film snimljen 1980. godine u režiji Slobodana Šijana, prema scenariju Dušana Kovačevića, čija radnja prati grupu putnika koji putuju autobusom do Beograda 1941. godine, tokom poslednjih dana Kraljevine Jugoslavije, neposredno pred početak Aprilskog rata.

Foto: Arhiva Novosti

Tekst iz TV Novosti vam prenosimo u celosti, kao i fotografije sa snimanja ovog kultnog ostvarenja čije replike već unapred znaju sve generacije:

Jedan od trideset domaćih igranih filmova - koliko će biti prikazano na ovogodišnjem festivalu u Puli - ima neobičan naslov "Ko to tamo peva?". Režiser filma je Slobodan Šijan, debitant u igranom filmu, a scenario je napisao Dušan Kovačević. To je jedan od novih izdanaka beogradskog "Centar filma" koji u poslednje vreme podržava mlađe autore i nova imena, iz čijih su redova iznikli Goran Marković, Goran Paskaljević, Dejan Karaklajić i drugi. Šansa koja je data Šijanu zasniva se na nekoliko njegovih uspelih televizijskih filmova: "Šta se dogodilo sa Filipom Preradovićem?", "Sve što je bilo lepo",  "Najlepša soba", "Gradilište" i "Kost od mamuta" za koji je tekst napisao Gordan Mihić. Ovaj mladi autor je pored Fakulteta dramskih umetnosti, gde je diplomirao režiju, završio i Likovnu akadamiju.

Foto: Arhiva Novosti

 

Šta se događa u filmu "Ko to tamo peva?" i ko, zapravo peva? Film je neobična komedija o putnicima jednog autobusa koji se voze iz unutrašnjosti u Beograd 5. aprila 1941. godine, dakle, na dan uoči rata, u predvečerje napada nemačkih bombardera na Beograd. Među putnicima se, tokom putovanja, pojavljuju raznolike, sitne netrpeljivosti, svađe, konflikti koji otkrivaju naš netolerantni mentalitet. Sve je to posmatrano sa komične strane, a glavni inicijator nesuglasica je kondukter autobusa koji stalno doliva ulje na vatru i svojim upadicama i primedbama nervira putnike. Njegov uzvik: "Ko to tamo peva?" u naslovu filma intonira mali terorizam jedne sitne dušice. Jedan od putnika doista peva i izaziva kondukterovu srdžbu, a to je - Dragan Nikolić, koji tim autobusom putuje u društvu sa Pavlom Vuisićem, Aleksandrom Berčekom, Batom Stojkovićem, Nedom Arnerić, Taškom Načićem, Mićom Tomićem, Borom Stepanovićem i Slavkom Štimcem. 

Pogledajte više