"BELI RUSI" I SRPSKO POZORIŠTE: Izložba posvećena našem teatru koje se razvijalo pod uticajem ruskih umetnika

V.V.S.

07. 02. 2024. u 15:38

U SARADNjI Udruženje "Petrovaradin Medija" i Ruskog doma u Beogradu nastala je izložba "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta", koja će biti otvorena 20. februara u Ruskom domu.

foto promo

Uz odabran tekst i pratnju fotografija, izložba će predstaviti pozorište u Srbiji koji se razvijalo pod uticajem "belih" Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Za osnivanje baleta u Srbiji, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizaciju scenografije i kostimografije, rediteljske uticaje - zaslužni su ruski doseljenici. U Srbiju dolaze posle saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima. Tako donose i iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali.

Posle Novog Sada, Bele Crkve i Beograda, izložba će gostovati u Novom Bečeju, kao jednom od mesta sa najvećim brojem "belih" Rusa koji su u Srbiju došli između dva svetska rata. Istorijsku građu za izložbu ustupio je Muzej pozorišne umetnosti Srbije, a biće otvorena do 29. februara.

Pogledajte više