NOVI ZLATNI LEAUREATI: Nagrade ULUS-a za najbolje radove u celogodišnjem programu grupnih izložbi

M.A.K.

15. 01. 2024. u 16:45

TRADICIONALNO Udruženja likovnih umetnika Srbije dodeljuje Zlatne nagrade, za najznačajnija dela u oblasti slikarstva, grafike, vajarstva i proširenih medija, o kojima odlučuju stručne komisije ULUS.

Nostalgični YUGO sjaj, Stefan Lukić, Foto S.Lukić

Tako su za prethodnu godinu priznanja dobili Stefan Lukić, Vladimir Veljašević, Mice Poptsisza i Viktor Vejvoda. Zlatnim laureatima će priznanja biti svečano uručeno na otvaranju izložbe nagrađenih radova 21. februara u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj ulici.

Nagrada "Zlatna paleta" za najbolji rad iz domena slike u celogodišnjem programu grupnih izložbi ULUS u 2023. godini dodeljena je Stefanu Lukiću za seriju crteža "Nostalgični YUGO sjaj" (olovka na papiru). O ovmk priznanjui odlučivao je žiri u kome su bili Biljana Jotić, Saša Pančić, Milica Crnobrnja Vukadinović, Vesna Milosavljević i Dragan Protić Prota. A za priznanje "Zlatna igla odluku je doneo žiri koji su činili Suzana Vučković, Nikola Radosavljević i Ljubica Jelisavac, koji su kao najbolji rad iz domena grafike u celogodišljem programu grupnih izložbi ULUS-a odabrali "SRB 58 - Bez naziva"(sitoštampa) Vladimira Veljaševića rad.

Svi nagrađeni- zajedno

Na izložbi u Galeriji ULUS će biti predstavljeni i laureat nagrade za životno delo ULUS-a, kao i radovi nagrađeni na 86. Jesenjoj izložbi, održanoj pod imenom "Tajna znanja". Tada su dodeljene četiri nagrade - Kseniji Pantelić, Tajsiru Batnijiu, Marineli Neralić i Bošku Atanackoviću, kao i dva specijalna priznanja - Anji Jocić i Viktoru Cvejiću. Dobitnici "Zlatnih nagrada" ULUS-a, laureat nagrade za životno delo i laureati Jesenje izložbe dobijaju skromnu finansijsku nagradu i plaketu. Izložba svih nagrađenih radova trajaće do 4. marta.

Nagrada "Zlatno dleto" iz domena trodimenzionalne forme dodeljena je Mice Poptsisuza, za delo Triangle (bojena struktura u aluminijumu), a na osnovu odluke žirija - Maja Rakočević Cvijanov, Slobodan dane Stojanović i Tijana Cvetković. Kada je reč o domenu proširenih medija, "Zlatno priznanje" dobio je Viktor Vejvoda za projekat Supermarginal Caf (projekat u zajednici). Ovo priznanje dodelio je žiri Andrijana Pajović, Milan Đorđević i Danilo Prnjat.

Pogledajte više