OČUVANJE KULTURNOG IDENTITETA: Izložba "Vihelmina Mina Karadžić" u kraljevačkoj biblioteci

G. ĆIROVIĆ 14. 01. 2024. u 12:13

U okviru Svetosavske nedelje, u utorak će u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu, biti otvarena izložba „Vilhelmina Mina Karadžić” autorke Svetlane Matić, kao rezultat dugogodišnjeg rada na polju očuvanja srpskog jezika, ćirilice i našeg kulturnog i nacionalnog identiteta u rasejanju.

NB Stefan Prvovenčani

Kako se navodi u najavi, Mina Karadžić je, uz Katarinu Ivanović, prva srpska slikarka, prevodilac i književnica koja je ostavila veliki trag u srpskoj umetnosti i kulturi. Nepravedno je zaboravljena, a njene zasluge u građenju mostova kulture između austrijskog i srpskog naroda u 19. veku, javnosti su nedovoljno poznate.

Proučavajući lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića, autorka izložbe je shvatila da bi njegov reformatorski put bio komplikovaniji i drugačiji, da ga, sve do smrti, u radu nije pratila njegova Minka, koja mu je pomagala u prevođenju srpskih narodnih umotvorina na nemački jezik i vodila celokupnu njegovu korespondenciju sa oko 300 velikih imena tadašnje Evrope, među kojima su Ranke, Kanic, braća Grim, Gete, Njegoš, knez Miloš Obrenović, Milica Stojadinović Srpkinja i mnogi drugi.

Osim Svetlane Matić, autorke izložbe, u programu koji počinje u 13 sati učestvovaće i Dušan Borisavljević, dizajner izložbe, kao i učenici OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“.

Pogledajte više