POČETAK PRAZNIČNE ČAROLIJE: Izložba "Mijijature" ponovo u Galeriji "Singidunum"

M.A.K.

21. 12. 2023. u 22:21

NA PREDLOG saveta galerije "Singidunum" da se napravi izložba radova formata 10 puta 10 puta 10 centimetara, kojom bi se obeležili novogodišnji i božićni praznici, nastala je 1993. smotra umetničkih dela nazvana "Beogradska mini art scena", koja traje do današnjih dana.

Rad Velimira Vukićevića Foto promo

Novo izdanje "Minijature" pred publikom će biti od petka, 22. decembra.

- I posle 30 godina ne jenjava interesovanje raspoloženih stvaraoca za ovu izložbu - tvrdi Zorica Đermanov, istoričar umetnosti i kustos Galerije "Singidunum". - U jednom periodu,( od 2015 - 2022. godine ) bila je organizovana u prostoru Male galerije ULUPUDS-a. Tada su i propozicije neznatno izmenjene , ( 20 puta 20 puta 20 centimetara ), umetnici su dobili šire, veće polje za izražavanje svojih zamisli, za kreativnost, kombinovanje tehnika i materijala. Povratkom u galeriju "Singidunum", izložba Minijatura je iznova okupila umetnike različitih generacija, umetnike koje smo podsetili da svojim učešćem obeleže ne mali broj godina ove izložbe i da im ona bude jedan vid relaksacije, da se druženje i razmena ideja i dalje po tradiciji nastavi.

Prema njenim rečima, upravo na ovoj izložbi su mnogi danas ugledni profesori na umetničkim fakultetima i školama, imali jedno od prvih samostalnih predstavljanja:

- Danas sa bogatim umetničkim iskustvom su animirali i savetima podržali učešće velikog broja svojih studenata da se oprobaju i pokažu koliko vladaju materijalom, bojom, formom. A kada se odaberu eksponati i nađu svoj galerijski kutak, započinje magična atmosfera darivanja, tada nam šarenolikom razglednicom izlagači upućuju iskrene želje i poruke za nastupajuću godinu.

Pogledajte više