MILENIJALCI VOLE DIGITALNU BAŠTINU: Arheološki institut i Klub studenata arheologije predstavili rezultate dvogodišnjeg projekta

B.Subašić

18. 12. 2023. u 17:11

MEĐUNARODNI projekat COOLTOUR: Milenijalci za kulturno nasleđe, podržan EU programom "Erazmus +", bavio se 2022-2024. problematikom prezentacije kulturne baštine "deci informatičkog doba" i završen je skupom u Kulturnom centru Grad, u organizaciji Arheološkog instituta uz podršku Kluba studenata arheologije.

Arheološki institut

Učesnici događaja bili su profesionalci koji se bave različitim oblastima rada na kulturnom nasleđu i mladi iz generacija koje su digitalnu pismenost sticale pre klasične, a u popularnoj kulturi se nazivaju "milenijalci" i "generacija Z".

Na skupu su prikazani glavni rezultati projekta, digitalna platforma kulturne baštine "COOLTOUR app" i priručnik za stručnjake u oblasti kulturnog nasleđa. Autori navode da je on napravljen radi praktične primene i može biti koristan kako naučnim i kulturnim tako i turističkim organizacijama za unapređenje komunikacije sa mladom publikom, čija je definicija veoma interesantna:

Arheološki institut

Predstavljanje rezultata projekta u KC Grad

- Milenijalci su uglavnom vešti u tehnologiji, jer su prvi "digitalni domoroci", odrasli kao prva globalna generacija koja je imala pristup internetu. U Evropi su uglavnom živeli u mirnim vremenima i retko su se suočavali sa globalnom krizom pre izbijanja pandemije kovida 19 i Rusko-ukrajinskog rata. Stvari bi mogle da stoje drugačije kada je reč o milenijalcima sa Balkana. Ne plaše se da pokažu svoj identitet i mišljenje, a takođe i da ga podele onlajn. Milenijalci pate od društvenog pritiska da prevaziđu roditelje profesionalno i finansijski.

Da bi brže postigli ciljeve, daju prioritet individualnim načinima učenja, kursevima, neformalnom učenju od vršnjaka u odnosu na institucije i škole. U svetu koji se brzo menja, oni su među prvima shvatili da je neizvesnost postala deo svakodnevice. Zbog toga ne planiraju dugoročno, već traže "instant" rešenja.

Arheološki institut

Izuzetno posećen skup posvećen projektu COOLTOUR
Pogledajte više