"KSENIJA I LOVAC" NA OTVARANJU: U Nišu počinju 54. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

V.V.S.

04. 12. 2023. u 16:34

U NIŠKOM Narodnom pozorištu počinju 54. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije na kojima će se do 7. decembra nadmetati teatri iz Subotice, Novog Sada, Kragujevca, Zrenjanina, Beograda i grada domaćina.

foto pozorište lutaka "Pinokio"

Festival otvara predstava "Ksenija i lovac" novosadskog Pozorišta mladih, sledi "Per Gint u kraljevstvu trolova" Malog pozorišta "Duško Radović" i "Malčić Palčić" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, niško "Nedostajanje", "Grad svetlosti" kragujevačkog Pozorišta za decu i mlade, kao i "Strašila iz ormana" Dečjeg pozorišta Subotica. Poslednjeg festivalskog dana na programu je zrenjaninska "Pradevojčica" i subotička "Zlatna ribica".

U revijalnom delu, poslednje festivalske večeri u čast nagrađenih biće izvedena predstava Pozorišta lutaka Niš "Pop Ćira i pop Spira".

Ove godine festival će okupiti oko 150 učesnika i gostiju iz zemlje i regiona,a u okviru pratećeg programa biće otvorena izložba "Simfonija svitaca" posvećenu Zoranu Lozančiću, Nenadu Živadinoviću i Velimiru Kostovu, održana radionica za decu "Lutkarski kolaži" i promocija publikacije Pozorišta lutaka Niš "Godišnjak 2018 - 2023" autora Slobodana Krstića.

Stručni žiri čine Blagovesta Vasileva, scenograf za lutkarsko pozorište, Magdalena Lupi Alvir, dramaturškinja, direktorka Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i direktor Narodnog Pozorišta Niš.

Pogledajte više