SRPSKA PREMIJERA OSTVARENJA VLADIMIRA PERIŠIĆA: Lost Country za početak Festivala autorskog filma

Marina Mirković 23. 11. 2023. u 16:17

SRPSKA premijera filma "Lost Country" autora Vladimira Perišića u petak 24. novembra će, od 19 časova u MTS dvorani, svečano otvoriti 29. Festival autorskog filma, koji će se odvijati tokom osam dana, do 1. decembra, na sedam lokacija.

promo

Reditelj otkriva da film, koji je sjajno prošao na festivalima (počevši od premijere u Kanu) a u francuskim bioskopima bio drugi najbolje ocenjen u sedmici kada se pojavio, i nakon sedam nedelja prikazivanja u Francuskoj iznova dokazuje da sjajno korespondira sa publikom u inostranstvu - te dosledno insistira i na originalnom engleskom naslovu.

- Jedan od razloga što sam scenario pisao sa Alis Vinokur, je potreba da dobijem "pogled spolja", da stvari sagledam i snimi iz ugla nekoga ko ne zna ništa o srpskoj politici, da se oslobodim obaveze prema stvarnim političkim okolnostima i realizmu, da dobijem mogućnost da iskoračim iz dokumentarizma u fikciju i romansiranje istorije - objašnjava reditelj i koscenarista.

Naime, "izrastao" iz Perišićevog diplomskog rada, priče o odnosu sina sa ocem - političarem, "Lost Country" je film o odnosu sina sa majkom - političarkom, delimično inspirisan i ličnom (i)storijom samog Perišića čija je majka "bila u politici".

Prikazujući Srbiju 1996, tokom demonstracija protiv Miloševićevog režima, film prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Glavne uloge tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić. 

Pogledajte više