"DEVETA UMETNOST": Stripska izdanja "Sjaj i senka" postala pomoćno nastavno sredstvo u školama

M. Arsić

30. 10. 2023. u 20:48

DVA druga iz detinjstva, Dragan Tomović, autor scenarija, i Goran Milutinović, ilustrator, spojila su talenat, istraživački duh i svoju strast prema stripovima i objavili za sada pet albuma.

Foto: M. Arsić

- Prvenstveno je zamišljeno da ovo bude scenario za televizijsku seriju, ali budući da to nije uspelo i da je ostalo 500 strana izvornog teksta, Dragan je došao na ideju da to preradi u strip - istakao je na početku razgovora Dragan Tomović. 

Kada je došao do saznanja da takvog stripa nema, izneo je svom prijatelju ideju i tako su započeli rad na ovom projektu. Dragan je scenario morao da skrati, ali je u njemu prikazao sve što je neophodno. Po njihovom mišljenju za takav jedan serijal idealan je broj od 15 albuma. Rad na narednih deset potrajaće najmanje tri godine, s obzirom da se svaki strip crta četiri meseca. 

- Radi se o istorijskom stripu, a to je najteža forma, jer ne smete da budete površni, nema izmišljanja, fantazije kao kod ostalih žanrova. Ovde morate da znate sve, kakvo se oružje koristilo u kom veku, jer se sve menjalo, kao i garderoba, izgled građevina, manastiri - rekao je autor.

Dragan je istakao da je prikupljanje informacija išlo teško, ali da su srećom nailazili na prave ljude poput istoričara umestnosti, prijatelja iz posebnih udruženja, kostimografa i mnogih drugih. Na taj način sklapao je mozaik kako bi to trebalo da izgleda, jer trajnog zapisa nije bilo. 

- U knjizi se pominje i Kosovo, i to prvi put kao sastavni deo Srbije. Kosovo je deo našeg bića i prosto smo hteli da damo naš doprinos da se ne zaboravi da je to naša zemlja, da se tamo stvorilo sve ono što mi sada imamo ovde - dodao je Tomović.

Pre mesec i po dana autori su dobili rešenje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, odnosno odobrenje da ovaj strip može postati dodatno nastavno sredstvo. Prva tri albuma postala su deo nastavne literature za 6. razred i za više razrede gimnazija, što je još jedan korak u "otvaranju" našeg obrazovnog sistema ka ostvarenjima devete umetnosti. 

Da kruna priče tek sledi potvrdio je Dragan, jer kako kaže u planu im je da se albumi nastave Maričkom bitkom, Kosovskim bojem, despotom Stefanom Lazarevićem, sve do pada Smedereva, kako bi se zaokužio srpski srednji vek. 

- Ideja je da se u budućnosti kroz niz stripova odradi i period pre Nemanjića, a to su svakako loze vladara koje treba pomenuti i koji su zaslužni za naše postojanje - zaključuje Tomović.

BONUS VIDEO: ŠTAND "NOVOSTI" U PUNOM SJAJU NA SAJMU KNjIGA

Pogledajte više