NAGRADE ZA UMETNOST I DIZAJN: Tradicionalna priznanja ULUPUDUS na Sajmu knjiga

M.A.K. 30. 10. 2023. u 17:41

NA 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ULUPUDS je tradicionalno dodelo diplome, specialno priznanje i jednu pohvalu, i to za oblast ilustracije, stripa, dizajna, istorije i teorije umetnosti, kompletne opreme knjige, kao i za monografsko izdanja.

Foto promo

Diploma za doprinos istoriji umetnosti pripala je knjizi "Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture" - tom 3 (SANU), a za doprinos teoriji umetnosti profesoru Mišku Šuvakoviću za knjigu "Avangarda, neoavangarda, konceptualna umetnost" (Orion Art, 2022). Diplomu za doprinos istoriji primenjene umetnosti dobila je monografija "Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica" (GO Mladenovac).

Dodeljene su i diplome - za grafičko oblikovanje ("Službenom glasniku" za publikaciju "Rezervna kultura" Vasilija Milnovića), za grafičko oblikovanje knjige za decu (Marini Milanović za knjigu "Udovica i papagaj", IC Bulevar), za ilustraciju knjiga za decu (Mladenu Anđelkoviću za knjige "Kiki i Cole", "Kit sa tregerima", i "Pčelice radoznalice"). Specijalno priznanje za najlepšu knjigu za decu pripalo je "Kreativnom centaru", za "Tri, četiri, sad!", autorke Dragane Mladenović i ilustratora Borisa Kuzmanovića.

Diplomu za doprinos istoriji srpskog stripa, žiri je dodelio "Makondu", za strip ediciju "Đorđe Lobačev, sabrana dela", a za izdavački poduhvat "Darkvudu" za ediciju "Modesti Blejz". Diploma za autorski strip pripala je Nađi Tiodorović za "Zveri u nama". Diplomu za fotomonografiju žiri je dodelio Dragoljubu Zamuroviću za "Sećam se" i "Sećam se 2".

Pogledajte više