TOMA PIKETI DANAS U DKC, SUTRA NA SAJMU: Jedan od najpoznatijih ekonomista današnjice prvi put u Srbiji

V.C.S.

27. 10. 2023. u 12:58

TOMA Piketi, najznačajniji evropski ekonomista današnjice, čiji su stavovi izazvali brojne kontroverze i doveli do različitih promena u savremenom političkom i društvenom životu, u subotu gostuje na 66. sajmu knjiga.

Foto EPA

Ovo je prva poseta Srbiji ovog planetarno poznatog autora i predavača, koji je pozivan da drži predavanja širom sveta. Piketi će se obratiti na štandu Francuske, hala 2A, u 12.30 časova. Pre toga, danas, u 20 sati, Piketi će održati predavanje "Kratka istorija jednakosti" u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Ulaz je slobodan, a predavanje na engleskom, bez prevoda.

Piketi je profesor na Cole d'conomie de Paris i na Cole des Hautes tudes en Sciences Sociales (EHESS). Objavljivanjem naučnog bestselera "Kapital u 21. veku" izazvao je veliku pažnju svetske javnosti. U svetu je prodato više od 2,5 miliona primeraka, a knjiga je prevedena na više od 40 svetskih jezika. Glavna tema je nejednakost u bogatstvu i prihodima u Evropi i SAD od 18. veka. Kako smo došli do toga da je danas jedan odsto svetske populacije bogatiji od 99 odsto ljudi, pita se Piketi.

On je jedan od najgromoglasnijih zagovornika progresivnog oporezivanja dohotka i bogatstva na globalnom nivou kako bi se smanjila nejednakost u svetu. Po njegovoj knjizi snimljen je dugometražni film u režiji novozelandskog režisera Džastina Pembertona.
U Srbiju dolazi sa suprugom Žilijom Kaže, koja je sa njim ko-autorka nedavno objavljenog dela "Istorija političkog konflikta", koje analizira dva veka izbornih rezultata u 36.000 francuskih komuna. Žilija Kaže je i autorka knjige "Spasavanje medija", u kojoj predlaže novi model usklađenosti komercijalnosti i neprofitnosti.

Gostovanje Piketija u toku Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, na kome je Francuska počasni gost, organizuju Akademska knjiga, Francuski institut u Srbiji i Institut za filozofiju i društvenu teoriju, uz podršku Kulturnog centra Beograda.
 Istoga dana na štandu Francuske gostovaće velikani francuske književne scene - romanopisci Erik Emanuel Šmit, Pjer Asulin i strip autor Toni Valente.

Pogledajte više