KUNDERA JE GOVORIO O APSURDU ŽIVOTA I RADOSTI ŽIVLJENJA: Gost iz Francuske

D. Bogutović

23. 10. 2023. u 15:03

MEĐU gostima iz Francuske je i Florans Noavil, romansijerka i novinarka, inače glavna urednica književnog magazina Le monde des livres.

Foto D. Milovanović

Naročito je poznata po književnim biografijama američkog nobelovca Isaka Baševisa Singera, za koju je dobila Nagradu za najbolju biografiju na francuskom jeziku, i Milana Kundere, koja se pojavila odmah posle smrti ovog velikog pisca.

Prvu knjigu objavio je pre nekoliko godina "Arhipelag", koji će uskoro, kako najavljuju, biti izdavač i Kunderine biografije.

Napominjući da je Singer mrzeo biografije, Noavilova je za naš list rekla:

- Pošto sam pročitala sve što je Singer napisao, otišla sam u Ostin u Teksasu gde se čuva sve što je važno za njegov život i delo. Ono što me je posebno privuklo, a što je karakteristično i za Kunderu, jeste specifičan humor i ironija. Ja inače biram pisce o kojima ću pisati najpre zato što su izuzetni, a zatim zato što me razveseljavaju.

Florans Noavil, Foto D. Milovanović

Noavilova dodaje da je knjigu o Kunderi uspela da napiše jer su prethodno postali iskreni prijatelji:

- Veoma često pomislim da sam imala sreće što sam ga upoznala u njegovim poslednjim godinama, onda kada je već bio poodmakao trenutak otkada je zaćutao pred medijima. Bio je tada na vrhuncu zrelosti i slobode, i sve je više ličio na lik iz svog romana "Život je negde drugde". U knjizi su fragmenti tekstova i razgovora, sećanja, zapisi sa putovanja i, što je za mene posebna dragocenost, lične fotografije skupljene na jednom mestu i sa jednim ciljem, da čitaoci ponovo otkriju jednog od najvećih pisaca prošlog veka. S jedne strane, on je govorio da je život apsurdan, a s druge strane pokazivao radost življenja.

Milan Kundera je, po njenim rečima, jedan neverovatno romaneskni lik:

- Njegov život je čitav jedan roman. Nisam želela da pišem klasičnu biografiju, niti da otkrivam ne znam kakve privatne tajne Milana Kundere. Želela sam da napišem knjigu o piscu koga volim i cenim. Htela sam da napišem knjigu o Kunderi izbliza. Zato je ta knjiga i književni esej, i književna kritika, i biografija, i opis mojih putovanja po Češkoj i Moravskoj u potrazi za ranim Kunderom. Kundera je podržao moju ideju, sarađivao je sa mnom i dao mi veliki broj svojih fotografija i svojih crteža.

Ova autorka je do sada objavila i četiri romana od kojih je na našem jeziku izašao roman "Vezanost", o čemu kaže:

- To je priča o strastvenoj ljubavi između starijeg profesora i znatno mlađe studentkinje, koja je tu vezu dugo držala u tajnosti da bi kasnije, kada je postala majka, njena ćerka otkrila pismo koje govori o toj tajnoj vezi. Želela sam da pokažem da je moguća duboka i iskrena emocija uprkos razlici u godinama.

Na francuskom štandu juče su o Kunderi govorili Florans Noavil i Gojko Božović, glavni urednik "Arhipelaga".

Foto D. Milovanović

Uticaj novinarstva

NA pitanje koliko je novinarstvo ostavilo traga i uticalo na njeno književno stvaralaštvo, Noavilova napominje da je reč o dve potpuno različite stvari:

- Moj mozak je podeljen na dva dela, ali ono što sam naučila u novinarstvu - da izaberem ono što je najbitnije i na to se fokusiram, primenila sam i u književnim delima. Zato mislim da se moje knjige veoma lako čitaju.

Pogledajte više