"NEBESKI MILIĆ" U DOMU JEVREMA GRUJIĆA OD 8. NOVEMBRA: Izložba povodom 90 godina od rođenja srpskog slikara

M.A.K. 05. 10. 2023. u 10:00

U SARADNjI sa porodicom srpskog slikara Milića Stankovića, čuvenog kao Milić od Mačve, Dom Jevrema Grujića će 8. novembra obeležiti njegovu 90. godišnjicu od rođenja, otvaranjem izložbe "Nebeski Milić".

Foto promo

Postavka će obuhvatiti prvih 30 godina stvaralaštva "srpskog Dalija" i predstaviti više od  30 slika, kao  i brojne lične predmete umetnika, crteže i instalacije. Neka od dela sa postvake nikada nisu bila prikazana u javnosti, dok će se na njoj naći i ona proslavljena poput "Ponovljena prošlost", ili "Posveta prahu Leonida Šejke".
Autorke ove izložbe  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture su Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića i Andrea Milojević, istoričarka umetnosti.
 Milić koji je svoje nadahnuće crpeo iz srpske istorije, mitova, tradicije, rođen je u Belotiću na području Mačve, gde je odrastao u seoskom krajoliku sa mati Desankom i ocem Radovanom. Kako se navodi u najavi izložbe vreme je provodio igrajući se po poljima, u ambaru, staroj magazi, plivajući u obližnjoj reci, praveći sebi igračke bundeva... Još tokom gimnazije, je sebi u ogledalu izgovorio "Slikarsku zakletvu", u kojoj je između osatlog obečao: "Ja moram biti slikar! Biću slikar i od slikarstva ću samo živeti!"
Likovnu akademiju je završio u Beogradu, a tokom profesionalnog rada održao je više od sto samostalnih izložbi  širom sveta - od Severne Amerike, preko Brisela, Rima, Pariza, do Beča. Bio je član čuvene Mediale i podigao je i tri kule, u Beogradu, Belotiću i na Zlatiboru, kao mesta stvaranja, okupljanja i druženja.

Pogledajte više