OMAŽ MIKINOM RASKOŠNOM TALENTU: U Herceg Novom počela Manifestacija „Antićevi dani“

J. S. 03. 10. 2023. u 20:11

KULTURNI centar Novog Sada već 16 godina organizuje manifestaciju „Antićevi dani“ koja je od izuzetnog značaja za grad Novi Sad, a na osnovu saradnje koju su osmislili direktor Kulturnih centara Novog Sada i Herceg Novog - Bojan Panaotović i Tatjana Anteljević - ovaj jedinstveni događaj kulture, sinoć je u hercegnovljanskoj kući Ive Andrića otvorena izložba „Garavi sokak“.

KCNS

Prikazani su plakati sa  izborom pesama iz Antićeve  zbirke „Garavi sokak“uz objašnjenja i analizu pesama. Autori izložbe: Jelena Dragović i Aleksandar Ružičić. Goste su pozdravili Mirsad Avdić i Dušan Stojanović,autor i reditelj filma.

 U nastavku večeri prikazan je poetsko-dokumentarni film „Bluz garavih sokaka“ koji na jedinstven način prikazuje bogatstvo romske kulture, njihov senzibilitet, običaje, emocije, odnos prema prirodi i životu, zahvaljujući Antićevoj poetici i načinu na koji ih je predstavio u svojim stihovima  zbirke  „Garavi sokak“.

Film je omaž raskošnom talentu Miroslava Antića i doprinosi boljem razumevanju Roma, približavanju njihovog načina života i odnosa prema životu široj zajednici i većoj vidljivosti njihove kulture i tradicije.Scenario i režija: Dušan Stojanović,a prodecent je Sunčica Marković.

Večeras, drugog dana manifestacije, književno veče priredio je pesnik Blagoje Baković,ovogodišnji laureat nagrade „Miroslav Antić.“ Baković je rođen 1957. godine u Bojištima kod Bijelog Polja, u Crnoj Gori. Osnovnu školu pohađao je na Slijepču Mostu i u Ravnoj Rijeci, gimnaziju u Bijelom Polju, a studije književnosti na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Spada među najnagrađivanije srpske pesnike. Živi u Vrbasu.Za knjigu pesama „Nije to moja voda“ dobio je Nagradu „Miroslav Antić.“

Pogledajte više