PRIČA O DRUMOVIMA BEZ DNA: U Galeriji "štab" izložba slika Teodore Rakidžić

M.A.K. 26. 09. 2023. u 16:23

SLIKE i crteži Teodore Rakidžić biće predstavljene u sredu 27. septembra, u 19 časova, na izložbi pod nazivom "O drumu bez dna", u Galeriji ŠTAB.

Dihotomija, Foto Galerija Štab

Eksterijer, senka, fasada neki su od ključnih elemenata koji okupiraju pažnju ove umetnice, ističe se u najavi, uz napomenu da je okrenuta stvaranju krupnih planova i materijalizaciji predstavljenih površina upotrebom različitih nijansi i tekstura na istom platnu.

- S druge strane, plošnost je postignuta suptilnim lazurima. Pored te različitosti u površinama, kontrast je i u spoju vrcave, neuhvatljive svetlosti i rigidne, čvrste arhitekture. Pored ova dva najdominantnija elementa na radovima, u ovoj seriji se pojavljuju i znaci, koji jesu formalno saobraćajni, ali su i u funkciji idejnog i simboličnog - piše povodom postavke Mira Vujović, istoričar umetnosti. - Iako su Cuca Sokić i Nedeljko Gvozdenović predstavljali često enterijere kao mesta intimnog, pored uslovnog vizuelnog utiska i poetike koja se može osloniti na njihove radove (kroz bliskost umetničkog prepoznavanja), umetnica uspeva da liriku intimnog prenese u javni prostor. Time je izgradila auru kojom taj spoljašnji prostor emituje lično, tajnovito i skriveno, poput unutrašnjeg (prostora).

Teodora Rakidžić (Beograd, 1995) završila je slikarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti, na kome trenutno pohađa doktorske umetničke studije. Priredila je osam samostalnih izložbi.

Pogledajte više