POČAST MARINI ZA POMERANJE GRANICA: Naša umetnica prva žena koja od danas izlaže u glavnoj galeriji Kraljevske akademije u Londonu

M. Kralj 23. 09. 2023. u 07:39

POSLE dva odlaganja zbog pandemije kovida 19 (u septembru 2020. i potom 2021. godine) u glavnoj galeriji britanske Kraljevske akademije danas će biti otvorena izložba Marine Abramović.

Foto: Profimedia

Umetnica rođena u Beogradu, koja je stekla svetsku slavu, ovom postavkom dobila je još jedno priznanje - u istoriji Kraljevske akademije, osnovane 1768. godine, ona je prva žena kojoj je ukazana čast da izlaže u tom prostoru. Pre ove njene retrospektive, veoma značajne umetnice izlagale su samo u sporednim galerijama Akademije.

U poslednje dve decenije, u tom glavnom izložbenom prostoru, predstavljane su velike izložbe najznačajnijih savremenika, poput Aniša Kapura, Dejvida Hoknija, Entonija Gormlija... A od danas tu će se naći više od 50 radova Marine Abramović, uključujući fotografije, video-zapise, objekte, instalacije i "reperformanse", na kojima će neke od najzačajnijih performansa izvesti mlađi izvođači, koji su ih uvežbavali prema njenim metodama i pod njenim mentorstvom, kao što je to bilo i na velikoj beogradskoj retrospektivi "Čistač", 2019. u Muzeju savremene umetnosti.

Foto: Profimedia

Marina Abramović 

- Ikona sveta umetnosti i pionir umetnosti performansa, Marina Abramović je privukla publiku tako što je pomerala granice svoga tela i uma u poslednjih 50 godina - ističe se na sajtu Kraljevske akademije. - Svetsko priznanje stekla je kao umetnik performansa, neprestano testirajući limite vlastite fizičke i mentalne izdržljivosti, izlažući se u svojim radovima patnji, iznemoglosti i čak mogućoj smrti.

U najavi postavke je i podsećanje na njen rani rad "Ritam O", u kojoj joj je napunjeni pištolj bio uperen u glavu, ali i mnogo kasniji "Kuća sa pogledom na okean", tokom koga je neprestano bila u jednoj njujorškoj galeriji 12 dana, uz napomenu da će različita dela drugačije biti predstavljana. Tako će jedan od njenih napoznatijih performansa "Umetnik je prisutan" originalo izveden u MoMA, na ovoj izložbi biti prisutan kroz video- snimke.

Iz Kraljevske akademije poručuju da će se postavka stalno menjati, posebno dela koja će imati uživo "reperformanse", tako da će u dve posete, moći da se obiđu dve potpuno različite izložbe. Od "reperformansa" najavljeni su "Imponderabilija" (prolazak publike između dva naga tela koja ih dodiruju, koji su Marina i Ulaj prvi put izveli u Bolonji, sedamdesetih), "Nago telo sa skeletom", Luminosity ("Prosvetljenje"), "Kuća sa pogledom na okean"...

Postavka epskih razmera

I PRE današnjeg otvaranja, britanska štampa zasula je postavku pozitivnim reakcijama. List "Ivning standard" pripisuje joj epske razmere, a "Gardijan" - vitalnost. Za "Inependent" je to izložba kakva se događa jednom u životu.

Pogledajte više