DOKAZ O AUTENTIČNOSTI, PA KUPOVINA: Fondaciju "Milenin dom" iz Požarevca američka kuća pozvala na aukciju dela Barilijeve

M.Kralj

15. 09. 2023. u 06:30

AMERIČKA aukcijska kuća Artprice.com najavila je da će se kod njih, 28. septembra, kolekcionari nadmetati za sliku "Juno i Vulkan", sa potpisom naše Milene Pavlović Barili (1909-1945).

Foto printskin

Prema onome što se navodi na sajtu, delo koje će se pojaviti na aukciji je dimenzija 90 puta 60 centimetara, i nastalo je 1936. godine. Piše i da vodi poreklo, tačnije da mu je prethodni vlasnik, iz SAD, gde je umetnica rođena u Požarevcu, u braku Danice Pavlović i italijanskog kompozitora Bruna Barilija, živela i gradila uspešnu karijeru, od aprila 1939. pa do svoje prerane smrti od srčanog udara, u Njujorku, u martu 1945.

Pored ove slike, koja će se uskoro naći na aukciji, kuća Artprice.com, koja u ponudi ima 70.000 umetničkih redova, na sajtu, kao dela koja bi mogla da se uskoro pojave na tržištu, navodi i sliku "Portret Danice Pavlović, umetničine majke", akvarel "Diana", i crteže "Nadrealni motiv", "Dama 1" i "Dama 2".

Kako je, za "Večernje novosti", rekla Ljiljana Dabić, direktor ustanove kulture - upravitelj Fondacije "Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili", iz Požarevca, američka aukcijska kuća je s njima kontaktirala pre nedelju dana. Pozvali su ih da učestvuju na aukciji, na kojoj bi, kako im je rečeno, početna cena slike bila između 1.000 i 1.500 dolara.

- Uputili smo im pismo u kojem tražimo da nam pruže uvid u dokumentaciju kojom bi se potvrdila autentičnost i poreklo ovog rada - kaže Dabićeva, za naš list. - Kada budemo to dobili, i posle dodatnih konsultacija sa našim stručnjacima, odlučićemo o izlasku na aukciju.

"Diana" za 12.500 dolara

POVEMENO se i na aukcijama naših kuća pojave neka od dela Milene Pavlović Barili, uglavnom crteži. Pa je tako u organizaciji "Arte medija", u beogradskoj galeriji "Progres", među 169 lotova, njen akvarel "Diana" prodat za 12.500 evra! Akvarel istog imena sada je u ponudi kuće Artprize.com, ali još nije iznet na aukciju.

Fondacija "Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili" osnovana je 1961. testamentarnom željom njene majke Danice, tačnije ugovorom o poklonu sa opštinom Požarevac, sa namerom da se upravo tu čuva najveći deo baštine ove autorke svetskog renomea. Tako su u vlasništvu ove referentne ustanove 894 umetnička rada Barilijeve, i to - 136 ulja, 51 pastel, 415 crteža, 286 tempera i akvarela, šest grafika.

Od toga 40 dela imaju status "od velikog značaja za republiku". Navedeni radovi evidentirani su u Inventarskoj knjizi Zbirke M. P. Barili, Inventarskoj knjizi savremene umetnosti i Zbirci porodične zaostavštine. Pored toga, pokretnu imovinu Fondacije čine i lične stvari, biblioteka (228 publikacija) i dokumentacija i arhivska građa članova porodica Pavlović i Barili. U ovoj instituciji su nam objasnili da su zainteresovani da zbirci priključe Milenina dela koja se pojavljuju na tržištu poput ovog, ali kada se prethodno uvere u vrednost ponuđenog dela.

Pogledajte više