ČETIRI IZLOŽBE NA ČETIRI LOKACIJE: O Srbima u Mađarskoj i o Grcima u Vojvodini

Jelena J. Baljak 13. 09. 2023. u 17:08

NA četiri lokacije u Vršcu od sutra će moći da se pogledaju četiri izložbe, koje će, nesumnjivo, najviše posetilaca imati tokom trajanja manifestacije „Dani berbe grožđa“, od 14. do 17. septembra.

Foto: J.J.Baljak

U Gradskom muzeju do 27. septembra moći će da se pogleda izložba „Pesak, Vetar, Čovek“, koja prikazuje istorijat Deliblatske peščare – najveće peščare u Evropi, prepoznatljive i kao „Evropska sahara“. Govori o 205 godina dugom procesu pošumljavanja tog prostora, kako bi se pesak „vezao“ za tle i prestao da se širi po plodnim oranicama.

U Galeriji Doma vojske samo tokom „Dana berbe grožđa“ biće otvorena izložba fotografija „Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj“, u terminu od 9 do 20 časova.

Izložba slika „Hipokoristik“, autora Zorana Tešanovića, do 22. septembra moći će da se pogleda u Velikoj galeriji Kulturnog centra. Podeljena je u nekoliko zasebnih celima. Radovi predstavljaju humornu refleksiju na vreme u kome živimo. Za vreme „Dana berbe grožđa“ biće otvorena u sledećim terminima: petak, 15. septembar, od 9 do 14 časova, subota, 16. septembar, od 17 do 20 časova.

U čitaonici Gradske biblioteke biće prikazana izložba „Grci u Vojvodini 1945-1949“, koja će moći da se pogleda do kraja septembra. U subotu i nedelju, tokom trajanja manifestacije „Dani berbe grožđa“, biće dostupna za posetioce u terminu od 17 do 19 časova.

Pogledajte više