MEĐUNARODNI SKUP O MUZICI I PLESU: Naučnici iz deset zemalja okupiće se u SANU

V.V.S.

28. 08. 2023. u 11:56

U ORGANIZACIJI Muzikološkog instituta SANU, Odeljenja umetnosti SANU i Državnog konzervatorijuma Istanbulskog univerziteta, od 4. do 6. septembra, u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti održaće se međunarodni naučni skup "Muzika i ples na osovini Istok-Zapad: Odnosi i mobilnosti".

fot: Z.Jovanović

Na naučnom skupu, koji će se realizovati na engleskom jeziku, učestvovaće etnomuzikolozi, etnokoreolozi, muzikolozi, istoričari i antropolozi iz Srbije, Turske, Austrije,Nemačke, Severne Makedonije, Bugarske, SAD, Australije, Francuske i Velike Britanije.

Plenarno predavanje po pozivu održaće Džim Samson, vodeći autoritet u globalnoj muzikologiji, koji je u prethodnoj deceniji posvetio kapitalna dela muzičkim praksama Balkana i crnomorskih zemalja. Ovom prilikom govoriće o simboličkoj geografiji Istoka i Zapada polazeći iz muzičke i kritičke teorije. Iz različitih aspekata biće rasvetljena narodna muzika Vranja, izvođaštvo Roma u Srbiji, načini predstavljanja "turskog" u muzici južnoslovenskih zemalja, oscilovanje između Istoka i Zapada na primerima iz srpske umetničke i popularne muzike, problematizacija osmanskog nasleđa, muzika i ples u zapadnim dijasporama, a ponudiće se i nova teorijska tumačenja inspirisana temom simpozijuma.

Tokom skupa biće predstavljena skorašnja izdanja Muzikološkog instituta SANU, a svi učesnici imaće i radnu posetu Nacionalnom ansamblu "Kolo". U okviru pratećeg programa simpozijuma biće organizovan koncert "Zvučni pejzaži srpskog kulturnog prostora" u saradnji s Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu - u ponedeljak, 4. septembra 2023, u Etnografskom muzeju, s početkom u 19 sati nastupiće ansambl "Tradicija viva". Ulaz će biti slobodan.

Pogledajte više