MOTIVI IZ PRIRODE I RIZNICE KULTURE: Umetnici iz sedam zemalja na 50. sazivu Umetničke kolonije "Mileševa" u Prijepolju

D. Gagričić

25. 08. 2023. u 13:21

UČESNICI 50. saziva Umetničke kolonije "Mileševa" u Prijepolju obišli su manastir Kumanicu, kraj Lima i spuštali se čamcima niz brzake reke.

Foto Dom kulture Prijepolje

Neko od njih će, kažu, na ovim atraktivnim lokacijama pronaći inspiraciju za svoje delo, koje će iduće godine darovati gradu na ušću Mileševke u Lim.

Minulih dana 14 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Francuske, Italije i Irana obišlo je brojne znamenitosti kraja - od manastira Mileševe, Savinih isposnica, tvrđave i džamije u Hisardžiku, do Muzeja, boravili su u Pribojskoj Banji i okolini, a obići će i Pljevlja.

Učesnici kolonije slažu se da su počastvovani pozivom na koloniju o čijoj vitalnosti dovoljno govori pola veka postojanja. Beogradskog grafičara i slikara Leka Mladenovića očarala je bogata riznica kulture, od srednjovekovne Mileševe do Kumanice, ali i oaze prirode, kakvih je malo u Srbiji, poput vodopada Sopotnice.

- U Prijepolju je izvanredan odnos prema kulturi, a posebno mi se dopada što se ne radi u ateljeu, već se obilazi teren, skupljaju se utisci, beleži i crpi inspiracija, pa će sve to nataloženo, po povratku - iskristalisati rad - naglašava Mladenović.

- Ovaj miks kulture u Prijepolju je fascinantan, a na mene je poseban utisak ostavila poseta mestu snimanja filma "Lepa sela lepo gore".

- Možda će ta scenografija iz klisure Mileševke - tunel, vozilo "džems", kuća i niz detalja imati direktne veze sa mojim radom - ističe Slobodan Videnović iz Bosne i Hercegovine.

Učesnici 50. umetničke kolonije "Mileševa" na Radoinjskom jezeru, Foto Dom kulture Prijepolje

Direktor Umetničke kolonije "Mileševa" od 2008. godine je Goran Čpajak, dekan Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu, inače rodom Prijepoljac. Nasledio je Đorđa Kadijevića, koji je tu ulogu obavljao tri decenije.

- Kolonija je međunarodna i nekada je započela kao slikarska, a već godinama se pozivaju i vajari, grafičari, fotografi i autori drugih vidova vizulne umenosti - kaže Čpajak, za "Večernje novosti", i dodaje:

- Nema diskriminacije, zastupljeni su svi vidovi stvaralaštva i autori svih generacija.

Ovde dolaze uglavnom afirmisani stvaraoci, a pozivi se upućuju i mlađim, ponekad i studentima, kao prateći deo kolonije. Pozive dobijaju i Prijepoljci koji su završili akademije i zanimljivo je da, promovišući umetnost, ova kolonija je značajno doprinela što se znatan broj ovdašnjih i mladih talenata odlučuje za studije likovne umetnosti.

Bogato nasleđe iz riznice manastira Banja, Foto Dom kulture Prijepolje

Zanimljivo je kako u provinciji, daleko od kulturnih centara, Umetnička kolonija tako dugo traje?

- Ona opstaje zahvaljujući podršci građana Prijepolja i to je najvažnije - naglašava naš sagovornik.

- Ne izostaje ni značajna budžetska podrška Opštine i Ministarstva kulture. Svi su prepoznali veliki doprinos kolonije kulturi kraja, ali i Srbije. To su, uostalom, kulturna dešavanja koja promovišu Prijepolje, a gradu i Domu kulture ostaje dragocena zbirka radova. Namera je da se proširi ovaj program Doma kulture i u dogledno vreme formira Muzej savremene umetnosti.

Foto Dom kulture Prijepolje

U legatu - 600 dela

U LEGATU kolonije je više od 600 radova. Već smo uradili katalogizaciju, fotografisali radove i pripremili tekstove za monografiju, koju ćemo objaviti iduće godine povodom jubileja - ističe Admira Hamidović, direktor Doma kulture. - Planirali smo da izložba iduće godine obiđe veća mesta od Beograda do Podgorice, dok će manji gradovi imati prilike da vide reprint dela.

Park skulptura

PORED zbirke u legatu, Prijepoljci grad obogaćuju i Parkom skulptura pored Doma kulture, a i na više lokacija. Jedno od najznačajnih vajarskih ostvarenja, inače prepoznatljivo sa razglednica i slika, je "Beli Sava", kako meštani zovu skulpturu "Svetitelja Save" na platou Doma kulture, rad beogradskog vajara Miodraga Živkovića. To je prva skulptura u parku, otkrivena 1995. godine.

Pogledajte više