"VEKOVNICI" U TRI ZEMLJE: Postavka u čast petnaestogodišnjice trajanja uglednog strip-serijala u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

Igor Mitić 21. 08. 2023. u 14:37

IZLOŽBA posvećena petnaestogodišnjici trajanja strip-serijala "Vekovnici", koja je od preksinoć pred publikom u Pozorišnom muzeju u Zaječaru, istovremeno će imati postavke u tri različite zemlje - Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji.

foto: privatna arhiva

Tvorac serijala, njegov scenarista i urednik Marko Stojanović, ističe da je to jedinstvena pojava u umetnosti na ovim prostorima.

foto: privatna arhiva

- Nikada o "Vekovnicima" nisam razmišljao na taj način, iako je na ovom serijalu radilo više od 200 crtača iz regiona, a i objavljen je širom Balkana. Ostao sam pomalo zatečen. Kada su mi u Rumuniji skrenuli pažnju da je u istom trenutku ista izložba postavljena u tri zemlje počinjem da, bar delimično, razumem zašto je ovaj serijal u Skoplju dobio epitet fenomena Balkana - kazao je Stojanović.

foto: privatna arhiva

Pored Zaječara, jubilej "Vekovnika" obeležen je tokom ovog meseca i na strip-festivalu u Bratuncu, kao i rumunskom gradu Brašovu.

Sećanje na stara izdanja

IZLOŽBA "15 godina Vekovnika" pred publiku donosi naslovne strane domaćih i stranih stripskih i književnih izdanja, kao i postere i plakate povezane sa ovim serijalom. Izložbu su mogli da vide i ljubitelji stripa u dva različita prostora u Beogradu, Nišu kao i u Raškoj.

Pogledajte više