SEĆANJE NA NAŠE VELIKANE: Tradicionalni "Dani Bate Stojkovića" u Vrnjačkoj Banji (FOTO)

G. ĆIROVIĆ 11. 08. 2023. u 20:53

POD nazivom „Sećanje na velikane srpskog glumišta“, uz prigodnu svečanost u svojevrsnom glumačkom „Parku sećanja“, U Vrnjačkoj Banji je održana centralna manifestacija „Dana Bate Stojivića“ posvećena legendarnom glumcu koji je, osim na velikom i malom ekranu i na pozorišnim daskama, ostavio neizbrisiv trag i među Vrnjčanima kao svojim domaćinima.

G.Šljivić

Upravo na Batin rođendan, i samo dan pred početak Festivala filmskog scenarija u prestonici srpskog kontinentalnog turizma, među stablima simbolično posađenim za preminule glumce – Dragana Nikolića, Milenu Dravić, Danila Batu Stojkovića, Nebojšu Glogovca, Marka Nikolića, Voju Mirića, Petra Kralja, Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Pavla Vujisića, Marinka Madžgalja, Miodraga Petrovića Čkalju, Milorada Mandića Mandu i Zorana Radmilovića, evocirane su uspomene na ove velikane našeg glumišta.

G.Šljivić

 

- Čuvajući sećanje ne samo na Batu prema kome meštani gaje posebna osećanja, već i na ostale naše glumačke velikane, na ovaj skroman način izražavamo zahvalnost što smo imali čast da ih upoznamo, da se družimo prilikom njihovog boravka u Vrnjačkoj Banji i izgradimo veze koje traju i posle njihove smrti - kaže Nikola Džamić, organizator i inicijator „Batinih dana“ i njegov prijatelj.

G.Šljivić

Nikola Džamić, inicijator "Batinih dana"

Uz čuvene i mnogo puta prepričavane inserte i replike iz poznatih domaćih filmova i krtkih priča o glumcima koje su besedili studenti dramskih umetnosti, i ovom prilikom je u centralnom banjskom parku parkirana replika čuvenog autobusa iz kultnog filma „Ko to tamo peva“ u kojem je Bata ostvario nezaboravnu rolu.

G.Šljivić

 

„ŠPRICER“ ZA BATU

NA filmskom setu koji će u parku biti postavljen za vreme održavanja Festivala filmskog scenarija, prema Džamićevim rečima, biće snimljena scena inspirisana anegdotom iz jedne vrnjačke kafane.

- To je priča kada je konobar servirajući piće za Batu i njegovu Olgu rekao „Ovaki špricer nikada nisi popio“, a potom nespretno otvarajući flašu nenamerno isprskao našeg glumca. Ukalanjajući vodu sa sebe Bata mu je rekao „Ovakav špricer nikad nisam popio“, na šta mu je konobar posebnim naglaskom uzvratio - „Jesam ti reko?!“.

G.Šljivić

 

BONUS VIDEO - U Vrnjačkoj Banji otvorena "Batina spomen-soba"

Pogledajte više