„KARAVAN UMETNOSTI“ STIŽE U KRAGUJEVAC: Nastavak projekata Centra za promociju umetnosti i Galerije „Aksios“

M.A.K.

31. 07. 2023. u 18:05

POSLE svoje prve stanice u galeriji Centra za kulturu Požarevac, gde se krajem maja predstavilo 17 slikara sa 30 umetničkih dela, projekt „Karavana umetnosti“ kreno je ka Šumadiji, tačnije Narodnom muzeju u Kragujevcu.

Galerija Aksios

Razlog je interesovanje publike, kako objašnjava Dragan Škrnjić, iz Centra za promociju umetnosti i galerije „Aksios“, koji je ovaj proojekat pokrenuo uz podršku Kulturno prosvetne zajednice Srbije, jer je već u startu, posle Požarevca, gostovanjem po galerijama Braničevskog okruga (Malo Crniće, Petrovcu na Mlavi, Žagubica...)  izložbu pogledalo više od hiljadu posetilaca.

-Novi korak „Karavana umetnosti“ je današnje otvaranje izložbe u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu – objašnjava Škrnjić. - Šireći pozitivni duh umetnosti, izloža će posetiti i druge šumadijske gradove, među kojima je i Čačak, naša prva nacionalna prestonica kulture. 

Galerija Aksios

Miroljub Filipović Filimir "Podnebesja", ulje na platnu



Na izložbama po Šumadiji ljubitelji umetnosti će imati priliku da vide više 50 umetničkih dela 34 afirmisana stvaraoca. U „Karavanu“ su uz likovne zastupljeni i drugi umetnici i kulturni stvaraoci, dodaje sagovornik:

-Omogućili smo učešće i mladim umetnicima koji još uvek nisu stekli afirmaciju, kao i umetnicima iz okruženja gde se izložbe organizuju. Jedan od ciljeva karavana je i preko potrebna decentralizacija likovne umetnosti i kulture uopšte.

Ugledni izlagači

MEĐU autorima čija će dela naći u  kragujevačkom Narodnom muzeju su i askademik Todor Stevanović, zatim Slobodanka Rakić Šefer, Savo Manojlović,
Aleksandar Čikalo, Radovan Trnavac Mića, Miroljub Filipović Filimir, Ekatarina Milićević, Jovan I. Rakidžić, Božidar Damjanovski, Joškin Šiljan... Na listi su i mnoga druga značajna imena naše likovne scene.

U planu je i „Karavan umetnosti“ koji će biti organizovan za gradove Vojvodine, a krenuće 15. avgusta otvaranjem izložbe u galeriji muzeja u Sremskoj Mitrovici.

Pogledajte više