BOKAČO NA TRI SCENE: Prvo izvođenje "Dekamerona" Dejana Projkovskog u Baru

V.V.S.

31. 07. 2023. u 13:38

PREDSTAVA "Dekameron", u koprodukciji Kulturnog centra Bar ("Barski ljetopis"), Gradskog pozorišta Podgorica i Narodnog pozorišta Niš, u dramatizaciji Stevana Koprivice i u režiji Dejana Projkovskog - premijerno je izvedena na barskoj Letnjoj sceni.

foto Promo

Bokačov "Dekameron" Bokača pripada samom vrhu evropske srednjovekovne književnosti i uvodi gledaoce u priču koja se odvija u periodu kuge koja hara Evropom, donoseći milione mrtvih u bezizlaznu situaciju. Smeštena u okrutno vreme 1348. godine, predstava vodi u svet socijalne izolacije, gde je preživljavanje jedini imperativ. Upravo tu, u izolaciji, grupa mladih ljudi pokušava odoleti bolesti i smrti kroz pričanje priča, uživanje u životu i traženje sreće usred apokaliptičnih okolnosti.

U predstavi igraju Miloš Pejović, Sanja Krstović, Omar Bajramspahić, Vanja Jovićević, Dušan Kovačević, Maja Vukojević Cvetković, Pavle Popović, Una Lučić, Stefan Vuković, Lara Dragović, Evgenija Stanković, Dragana Jovanović i Dragiša Veljković.

Scenograf je Valentin Svetozarev, kostimograf Marija Pupucevska, kompozitor Goran Trajkoski, a za scenski pokret i koreografiju zadužena je Tamara Vujošević-Mandić.

Niška publika premijerno moći će da pogleda predstavu 10. septembra u okviru programa 4. festivala "Teatar na raskršću".

Pogledajte više