PUTEVIMA PRIJATELJSTVA SRBIJE I VENECUUELE: Izložba poštanskih maraka oduševila ministra Ivana Hila Pinta

D.B.M.

18. 07. 2023. u 16:08

IZLOŽBA "Putevima prijateljstva i filatelije - Srbija i Venecuela" na Pravnom fakultetu osvojila je srce ministra inostranih poslova Venecuele Ivana Hila Pinta.

Adligat

Na izložbi, koju je organizovao "Adligat" u saradnji sa Poštom Srbije, prikazana je najznačajnija i najveća zbirka venecuelanske filatelije u regionu koja se nalazi u Muzeju knjige i putovanja.

- Prikazan je samo deo naše zbirke, pošto se u Adligatu nalazi oko 700 različitih venecuelanskih izdanja. Deo prikazanih maraka sakupio je Vlada Šestan, šef kabineta Josipa Broza i jugoslovenski ambasador, deo je pripadao Milanu Vukosu, ministru kulture, direktoru RTS-a i ambasadoru Jugoslavije u Venecueli, a deo je iz moje porodične zbirke - izjavio je Viktor Lazić, počasni predsednik "Adligata".

Ministar Ivan Hil Pinto nije krio oduševljenje izložbom, koja je postavljena ispred konferencijske sale u kojoj je ministar pred mnogobrojnim profesorima i studentima prava održao predavanje "Spoljna politika Bolivarske Republike Venecuele i društveni uticaj jednostranih prinudnih mera".

Na izložbi su prikazane i prve srpske poštanske marke, prva marka štampana 1866. godine sa likom kneza Mihaila Obrenovića, marke iz doba kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića, uključujući takođe marke iz 1882. godine i marke kralja Milana sa greškom.

Autori izložbe su Viktor Lazić, Jovana Trajković, a srpske zbirke Jovan Ašler.

Pogledajte više